GroenLinks
Nederland moet Europese Commissie weerhouden van centrale opslag bankgegevens

GroenLinks vindt dat de Nederlandse staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven, de Europese Commissie duidelijk moet maken dat Nederland niks voelt voor een database van bankgegevens. Eurocommissaris Cecilia Malmström presenteerde maandag een voorstel om deze landelijke registers van bankrekeningen op te zetten. In Nederland heeft Teeven zo'n zelfde plan eerder ingetrokken omdat hij forse kritiek kreeg uit de Tweede Kamer. Het is nu zijn taak om deze kritiek ook door te geven aan de Europese Commissie.

In haar Strategie voor interne veiligheid stelt eurocommissaris Malmström van Binnenlandse Zaken dat zij Europese regels gaat ontwikkelen om het "nut van centrale registers van bankrekeningen voor rechtshandhavingsdoelen te maximaliseren". Dat betekent dat Nederland onder druk kan komen te staan om alsnog een landelijk register of een centrale zoekmachine op te zetten zodat politie en justitie daarin kunnen snuffelen, stelt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks.

"Ik adviseer Teeven om snel bezwaar aan te tekenen tegen dit voornemen van Malmström. Een landelijk register van bankrekeningen bedreigt de privacy én de veiligheid van rekeninghouders. Je moet er niet aan denken hoeveel schade een enkele hacker kan aanrichten als hij toegang krijgt", aldus Sargentini.

Eurocommissaris Malmström presenteerde meer omstreden plannen voor de grootschalige opslag van gevoelige persoonlijke data, zoals bijvoorbeeld gegevens over banktransacties en van vliegtuigpassagiers. "Met deze plannen kopieert de Europese Commissie de verzamelwoede van de Verenigde Staten. En dat is de verkeerde weg. Ik hoop dat het Europees Parlement even kritisch zal zijn over de plannen van Malmström als het is over de Amerikaanse eisen om Europese gegevens in te zien", zegt Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en woordvoerder op Justitie.