Vakcentrum Levensmiddelen


Rechtzaak controle eieren

22 november 2010
---

Nieuwe systematiek al winst

Het is onrechtmatig dat supermarkten en speciaalzaken geld moeten betalen voor een verplichte, maar nutteloze controle van eieren. Dat stelde advocaat Jaap Croockewit van het Vakcentrum maandag 22 november
2010 voor de rechtbank in Utrecht.

Croockewit had een principezaak aangespannen namens vijftig zelfstandige ondernemers en het Vakcentrum. Naast deze vijftig ondernemers hebben nog enkele honderden zelfstandigen hun bezwaren over de eiercontrole geventileerd richting het Vakcentrum.

De levensmiddelenwinkels worden vanwege Europese regels streng gecontroleerd door de Stichting Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE). Voor die verplichte controles moeten de ondernemers geld betalen. Het Vakcentrum vindt dat onrechtvaardig, vooral omdat er bijna nooit overtredingen worden geconstateerd. Sommige supermarkten hebben twintigduizend artikelen in de schappen liggen. Als die allemaal gecontroleerd moeten worden, is het eind zoek, betoogde de raadsman. Volgens Croockewit is de heffing bovendien in strijd met de wet.

Controle
Advocaat Croockewit voerde verder aan dat controle zinloos is, omdat de eieren in de winkels niet meer uit de verpakking komen. In feite zijn de werkzaamheden van het CPE dus verwaarloosbaar, zo stelde hij. Daarnaast heeft het CPE het aantal controles opgevoerd. Dat leidt volgens Croockewit tot een fors hogere rekening voor ondernemers. De heer Meekers, vertegenwoordiger van het CPE, stelde dat er wel een deugdelijke wettelijke grondslag is voor de rekening die de ondernemers ontvangen. Hij gaf toe dat er in de grote supermarkten weinig aan de hand is. Maar hij benadrukte dat in kleine winkeltjes veel mis gaat met de manier waarop eieren worden verkocht. Het Vakcentrum heeft echter geen reden om dit aan te nemen.

Andere systematiek
Overigens kwam de heer Meekers tijdens de zitting op de proppen met een nieuwe systematiek. Een systematiek waar in de wandelgangen al over gesproken werd. In verband met - waarschijnlijk gebrek aan resultaat - wordt in 2011 overgegaan op controle na klacht of andere aanwijzing. In feite nog los van de uitspraak is dit dus een knieval van het CPE. De eerste winst is daarmee binnen.