Raad van State


maandag 22 november 2010

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Amstelkwartier Binnendijks' van de gemeente Amsterdam. Het Amstelkwartier bestaat uit een binnendijks en buitendijks gebied en maakt onderdeel uit van het gebied Overamstel. Het gebied Overamstel wordt omgevormd van een 'traditioneel' werkgebied naar een gemengd grootstedelijk woon-werkgebied. Het grootste gedeelte van het gebied waarvoor het bestemmingsplan geldt, was ooit in gebruik voor rioolwaterzuivering. Dit gebruik is in 2006 beëindigd en het grootste deel van de gronden van Waternet is overgedragen aan de gemeente. Het binnendijkse gebied van het Amstelkwartier wordt ontwikkeld tot een nieuwe stadsbuurt waarin gewoond en gewerkt wordt. Het bestemmingsplan maakt de bouw van meer dan 1.000 woningen mogelijk en een hotel, een school en in beperkte mate detailhandel. De eigenaars van een jachthaven en een watersportwinkel in de buurt zijn tegen de plannen. De jachthaven is in het inmiddels goedgekeurde bestemmingsplan 'Overamstel Buitendijks', zoals het heet, 'wegbestemd' en voor onteigening aangewezen. Het 'wegbestemmen' van de jachthaven hangt volgens de eigenaars nauw samen met de ontwikkelingen van het bestemmingsplan 'Amstelkwartier Binnendijks'. Daarom zijn de eigenaars tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 21 oktober jl. op zitting behandeld. Omdat er onlangs twee bouwvergunningen zijn aangevraagd, hebben de eigenaars de Raad van State verzocht om een voorlopige voorziening te treffen en het bestemmingsplan te schorsen. Zo willen zij voorkomen dat er onomkeerbare gevolgen optreden in het gebied. (zaaknummer 200901660/3)

10.00 uur

Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan Rangsit University uit Thailand. De universiteit heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Christelijke Hogeschool Nederland waarbij Thaise studenten in Nederland stage lopen bij enkele hotels. De minister heeft een boete van EUR 176.000 opgelegd na controles in enkele hotels in december 2006. Bij die controles werden 22 Thaise studenten aangetroffen die in de keuken en in de bediening aan het werk waren. Volgens de minister waren deze werkzaamheden niet aan te merken als stagewerkzaamheden en beschikten de studenten niet over de juiste vergunning. De universiteit bestrijdt dit. Volgens haar waren voor alle studenten speciale stagevergunningen afgegeven en viel het werk dat door de studenten werd gedaan gewoon onder hun stagewerkzaamheden. De rechtbank in Den Haag heeft in november 2009 een eerder beroep van de universiteit ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt de universiteit in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak al eerder op 8 juni jl. op zitting behandeld. Vandaag vindt een tweede zitting plaats. (zaaknummer 200909864/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Bosselaar-Zuid' van de gemeente Moerdijk. De gemeente wil al langer de agrarische gronden ten zuiden van de woonwijk Bosselaar in Zevenbergen gebruiken voor woningbouw. Het plan biedt hiervoor de grondslag. Het gebied ligt in de Groote Spiepolder, ten zuiden van Zevenbergen. Aan de westzijde ligt de Roode Vaart, het vroegere havenkanaal van Zevenbergen. Het plan maakt de bouw van bijna 600 woningen mogelijk en de vestiging van een zogenoemde Brede School. Een aantal omwonenden komt in beroep tegen het plan. Zij vinden dat de gemeenteraad in het bestemmingsplan had moeten vastleggen dat er een brug over de Roode Vaart wordt aangelegd. Verder vrezen zij voor verkeersoverlast rondom het centrum van Zevenbergen. Ook zouden de bestaande wegen Kuringen en de Zuidrand niet geschikt zijn om de nieuwe woonwijk te ontsluiten. Een autoschadeherstelbedrijf komt eveneens tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vreest dat de nieuwe woonwijk hem in zijn uitbreidingsmogelijkheden zal belemmeren. (zaaknummer 200906437/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag waarbij besloten is een camera te plaatsen aan een pand in de Juffrouw Idastraat te in Den Haag. Het gemeentebestuur wil met de camera het gebruik van het zogenoemde pollersysteem voor auto's in de binnenstad controleren. De bewoners van het pand zijn het niet eens met deze beslissing. Zij zien geen noodzaak voor de camera, omdat het pollersysteem ook zonder camera zou functioneren en gecontroleerd kan worden. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in april 2010 een eerder beroep van de bewoners ongegrond. (zaaknummer 201005434/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de toenmalige minister van LNV om een aantal documenten openbaar te maken. De vereniging Sportvisserij Nederland had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van informatie gevraagd over de identiteit van beroepsvissers. De vereniging heeft mede als taak om de visstand te beheren en te controleren. Volgens de vereniging moet zij daarom weten welke mensen als beroepsvisser werkzaam zijn, omdat een goede controle anders onmogelijk is. De minister heeft het verzoek afgewezen omdat zij van mening is dat het belang van de beroepsvissers bij het niet openbaar maken van hun identiteit zwaarder weegt dan het belang van de vereniging bij openbaarmaking van de namen. Sommige beroepsvissers vrezen namelijk voor negatieve gevolgen wanneer hun identiteit bekend wordt gemaakt. De rechtbank in Utrecht verklaarde in april 2010 een eerder beroep van de vereniging ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005137/1)

11.15 uur

Zitting over de boetes die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan de R.K. Parochie Wilibrordus in Kloosterburen en aan de R.K. Parochie H. Nicolaas in Delfzijl. De minister heeft beide kerken een boete van EUR 8.000 opgelegd nadat de Arbeidsinspectie in februari 2009 had geconstateerd dat een man met de Gualtemalteekse nationaliteit illegaal arbeid had verricht door het orgel in beide kerken te bespelen. Voor de organist waren geen tewerkstellingsvergunningen afgegeven. Volgens de kerken hebben zij voldoende onderzoek gedaan naar de verblijfsstatus van de man en op basis daarvan geoordeeld dat een vergunning niet nodig was. De rechtbank in Groningen oordeelde in twee afzonderlijke uitspraken van mei 2010 dat op basis van onduidelijke aantekeningen in het paspoort van de man het voor de hand had gelegen meer onderzoek te doen. Wel zag de rechtbank aanleiding om de boetes te matigen, gelet op de financiële situatie van de kerken. Voor de kerk uit Kloosterburen werd de boete verlaagd naar EUR 4.000 gematigd en de boete van de kerk uit Delfzijl werd teruggebracht tot EUR 6.000. Zowel de minister als de kerkgenootschappen kunnen zich niet verenigen met de uitspraken van de rechtbank en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201006149/1 en 201006150/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Doetinchem van het bestemmingsplan 'Verheulsweide 2008'. Het plan heeft betrekking op het bedrijventerrein Verheulsweide in het zuiden van Doetinchem. Het wordt in het noorden begrensd door de spoorlijn Arnhem-Zutphen, in het oosten door de Terborgseweg, in het zuiden door de A18 en in het westen door de Oude IJssel. De gemeente heeft het coffeeshopbeleid aangepast, zodat het nu ook mogelijk is om coffeeshops buiten het centrum te vestigen. Omdat de bedrijvigheid, die met de exploitatie van een coffeeshop gepaard gaat, door de omgeving vaak als overlast wordt ervaren, is de gemeente van mening dat een coffeeshop op een bedrijventerrein het beste is. Het plan maakt daarom een coffeeshop mogelijk aan de Havenstraat. Een bedrijf dat is gespecialiseerd in de verkoop van luxe kampeerartikelen is het hier niet mee eens. Het bedrijf vreest voor criminaliteit in de omgeving. Ook een caravan- en camperbedrijf en een inwoner uit Doetinchem komen om dezelfde reden tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909911/1)

13.30 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Olst Wijhe om een standplaatsvergunning te verlenen voor een oliebollenkraam. Een brood- en banketbakkerij wil graag de mogelijkheid hebben om direct vóór zijn winkel aan de Langstraat in Wijhe een kraam te plaatsen voor het bakken en verkopen van oliebollen. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd omdat volgens de gemeentelijke beleidsregels minimaal vijf meter ruimte moet bestaan tussen de gevel van een gebouw en een kraam. Een kraam aan de overzijde van de straat is volgende gemeente geen probleem en daarvoor heeft de bakkerij wel een vergunning gekregen. Desondanks is de bakkerij het niet eens met het feit dat zij niet aansluitend aan haar winkel een kraam mag plaatsen. De rechtbank Zwolle-Lelystad oordeelde in april 2010 dat het gemeentebestuur opnieuw moest beslissen op de bezwaren van de bakkerij. In mei 2010 wees de gemeente de bezwaren opnieuw af. Het bedrijf komt daarom zowel tegen de uitspraak als tegen het nieuwe besluit van de gemeente in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201004590/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.30 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Nijmegen van het bestemmingsplan 'Landschapszone' van de gemeente Nijmegen. Het plan maakt de aanleg mogelijk van drie plassen, een park- en groengebied en recreatievoorzieningen. Ook kunnen 300 woningen worden gerealiseerd in een natuurlijke omgeving. De aanleg van de plassen wordt gecombineerd met zandwinning. Het gebied ligt tussen de Oosterhoutsedijk en de Vossenpelsestraat en het dorp Ressen. Een inwoner uit Oosterhout heeft bezwaar tegen het plan. Hij is eigenaar van een aantal gronden in het gebied en hij wil dat de gemeente hem buiten dit gebied andere (bouw)gronden aanbiedt. Ook zou hij op basis van een ander bestemmingsplan nog recht hebben op grondcompensatie door de gemeente Nijmegen. Verder komt ook een aantal inwoners uit het buurtschap 't Land in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben bezwaar tegen de woningbouw in het gebied. (zaaknummer 201001324/1)