Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 284 TL
Datum: 20 november 2010

Vredeman de Vries Prijs voor architectuur 2010
Woon-Zorgcombinatie Offingaburg winnende ontwerp
architectuurprijs Fryslân

GDA Architecten bvb bna is met haar ontwerp Woon-Zorgcombinatie Offingaburg in Hallum uitgeroepen tot winnaar van de Vredeman de Vriesprijs 2010 voor architectuur. Gedeputeerde Jannewietske de Vries maakte dit zaterdag 20 november tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Broerekerk in Bolsward bekend.

De jury was unaniem in haar oordeel. Uit vier genomineerde ontwerpen werd de inzending van GDA Architecten bv bna, Burdaard in opdracht van Wonen Noordwest Friesland als winnaar van de provinciale architectuurprijs aangewezen. "De architectuur is overtuigend: Offingaburg kreeg een eigen vormentaal die toch wonderwel past bij het informele karakter van het dorp", aldus de jury. De prijs is een erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen een opdrachtgever en een ontwerper en dat is bij deze combinatie zeker het geval. Opdrachtgever en architect wonnen de Vredeman de Vriesprijs ook in 2008.

De Vredeman de Vries Prijs voor architectuur werd voor de zesde keer uitgereikt. Opdrachtgever en architect ontvingen samen E 5.000,- en een oorkonde.

Publieksprijs
Aan de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur is in samenwerking met de Leeuwarder Courant een publieksprijs gekoppeld. Deze LC publieksprijs werd uitgereikt aan architectenbureau Borren Staalenhoef BV bna uit Leeuwarden welke in opdracht van de gemeente Leeuwarden de aula op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden ontwierp.

De jury
De Vredeman de Vries Prijs van de provincie Fryslân is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt; het ene jaar voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving. De provincie wil met deze prijs het ontwerpklimaat in de provincie een stimulans geven. De jury werd dit jaar gevormd door Ir. J.A. van den Berg, landschapsarchitect; Ir. A.R.J. Bremer, architect; drs. P. Karst-karel, architectuurhistoricus en publicist; Ir. Dana Ponec, architect en stedenbouwkundige en Ir. C.P. de Ruyter, landschapsarchitect. De jury werd voorgezeten door mevrouw mr. drs. J.W. de Vries, gedeputeerde van cultuur van de provincie Fryslân. Zij had geen stemrecht.

Ontwerpen bezichtigen
Een expositie van het winnende ontwerp, de nominaties en de 16 geselecteerde ontwerpen is de komende twee jaar te zien bij diverse gemeentehuizen in heel Fryslân. Informatie hierover is te vinden op www.husenhiem.nl.

Meer informatie over de Vredeman de Vriesprijs is te vinden op de website www.fryslan.nl/vredemandevries


---- --