Gemeente Leidschendam-Voorburg


* Nieuws 2010

Regionale meldcode tegen huiselijk geweld en kindermishandeling

22 november 2010 - Op 20 november is de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. In het kader hiervan organiseert de Regionale aanpak Kindermishandeling een symposium waarbij het belang van het kind centraal staat. Twee van de basisrechten (er zijn er 10) uit het officiële Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind zijn het recht op een veilig en gezond leven en het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld. Tijdens dit symposium wordt de regionale meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling ondertekend door de betrokken wethouders van de gemeentes Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Rijswijk en Wassenaar.

Daarnaast wordt de regionale meldcode ook nog ondertekend door diverse instanties die zich hard maken voor het terugdringen van kindermishandeling en huiselijk geweld, waaronder: o Raad voor de Kinderbescherming
o Bureau Jeugdzorg
o VÓÓR Welzijn
o De Jutters
o Parnassia Bavo Groep
o Directeur Volksgezondheid & Zorg, gemeente Den Haag o Jong-Florence

De regio Den Haag loopt voorop als het gaat om de strijd tegen kindermishandeling en huiselijk geweld. Zo heeft onlangs de huisartsenpost SMASH, waar 400 Haagse huisartsen aan verbonden zijn, een protocol ondertekend voor de aanpak van huiselijk geweld. Dit in opvolging van de Haagse ziekenhuizen en de ambulancediensten die al werken met een protocol kindermishandeling. En met succes, volgend jaar wordt het protocol kindermishandeling landelijk ingevoerd. In juni van dit jaar zijn alle gemeentes in de regio Haaglanden bezocht door het regionale infoteam van de Campagne Aanpak Kindermishandeling. Het doel van deze campagne is om ervoor te zorgen dat mensen in de directe omgeving van het kind kindermishandeling gaan signaleren en bij een vermoeden actie ondernemen. Denk aan het in gesprek gaan met familie of vrienden over deze vermoedens of door advies te vragen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Deze grootschalige regionale campagne maakt onderdeel uit van de landelijke publiekscampagne van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (www.watkanikdoen.nl).

Met al deze activiteiten betrekt de regio Den Haag zowel professionals en beroepskrachten als ook mensen in de omgeving van mishandelde kinderen bij de aanpak kindermishandeling.