Ingezonden persbericht


Persbericht, 22 november 2010

Maarten de Jong (TU Delft) wint Tata Steel Prijs van 5000 euro

Maarten de Jong (TU Delft, Lucht en Ruimtevaarttechniek, NOVAM-groep) ontvangt op 24 november in Haarlem de Tata Steel Prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde van 5000 euro voor zijn baanbrekende afstudeeronderzoek naar aluminiumlegeringen. De resultaten van zijn onderzoek zijn nodig voor computermodellen, die worden gebruikt om aluminium te versterken. Sterke aluminiumlegeringen zijn onder meer van groot belang voor de vliegtuigbouw.

In de vliegtuigindustrie is men voortdurend op zoek naar materialen om lichtere vliegtuigen te kunnen maken, die minder brandstof verbruiken. Met sterkere aluminiumlegeringen is er minder materiaal nodig en neemt het gewicht van vliegtuigen af.

Met zijn onderzoek zette Maarten de Jong (samen met zijn dagelijkse begeleiders Marcel Sluiter en Pedro Rivera) een eerste, belangrijke stap naar de ontwikkeling van een lichtere aluminiumlegering in de 7000 serie. Hij ontdekte welke deeltjes stabiel en welke minder stabiel zijn en wist dat in verband te brengen met de sterkte van de legering. Hij moest hiervoor van verschillende 'families' van kleine deeltjes de energie en stabiliteit berekenen. Dit onderzoek was nog niet eerder gedaan. De resultaten van zijn 'monnikenwerk' vormen bouwstenen voor computermodellen voor de ontwikkeling van sterkere aluminiumlegeringen. Volgens de jury heeft Maarten in negen maanden een doorbraak gerealiseerd in de optimalisatie van nieuwe metalen. 'Hij boekte resultaten die ervaren onderzoekers in meerdere jaren onderzoek niet hebben behaald.'

Maarten deed zijn onderzoek aan de TU Delft en aan de universiteit in Cambridge. Hij studeerde eind augustus af en behaalde een 9 voor zijn scriptie. De Tata Steel Prijs ervaart hij als een extra erkenning. 'Ik ben behoorlijk perfectionistisch en wilde graag goed werk afleveren. Het is leuk dat dit nu ook nog erkend wordt met deze mooie prijs.' Een paar weken na zijn afstuderen vertrok hij naar Berkeley in de VS. Daar doet hij aan de University of California, Berkeley Asta-groep, opnieuw onderzoek naar aluminium. Dit keer onderzoekt hij de elastische eigenschappen op atoomniveau. De Tata Steel Prijs (voorheen Corus Jong Talent prijs) wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door Tata Steel Research, Development & Technology en toegekend door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).
---