MICHELIN gids België - Luxemburg 2011

22/11/2010 10:30

Michelin Belux

MICHELIN gids België - Luxemburg 2011

Nieuwe sterrenrestaurants bewijzen dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn!

MICHELIN gids België - Luxemburg 2011

Nieuwe sterrenrestaurants bewijzen dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn!

Michelin brengt vandaag zijn MICHELIN gids België - Luxemburg 2011 uit.

Deze nieuwe editie biedt een selectie van in totaal 1.658 adressen in alle comfort- en prijsklassen: 673 hotels en 985 restaurants.

Jaar na jaar stelt Michelin alles in het werk om een selectie te maken die de rijkdom van de gastronomie en het hotelwezen in België en Groothertogdom Luxemburg weerspiegelt. Tegelijkertijd beantwoordt de selectie ook aan de verwachtingen van de lezers. De MICHELIN gids bevestigt ook voor volgend jaar een ontwikkeling die sinds enkele jaren duidelijk zichtbaar is in de gastronomische wereld, namelijk lekker én budgetvriendelijk tafelen voor iedereen toegankelijk maken.

De 2011-editie biedt een ruime selectie van de beste restaurants in elke comfort- en prijsklasse: 985 restaurants in totaal, waarvan 131 'Bib Gourmand' restaurants en 115 sterrenrestaurants met één, twee of drie sterren. Deze editie bevat een aantal nieuwe sterrenrestaurants, waar de lezer betaalbaar, voor ongeveer 60 ¤, kan eten. Ze vormen het bewijs dat kwaliteit niet noodzakelijk duur hoeft te zijn. "Pouic-Pouic" in Chapelle-Lez-Herlaimont, "'t Ebdiep" in Sint-Amands en "Bistro Margaux" in Sint-Martens-Bodegem zijn hiervan mooie voorbeelden. De MICHELIN gids is een onmisbare hulp om de juiste eetgelegenheid te vinden naar ieders budget.

De selectie van 2011 met zijn nieuwigheden:

131 'Bib Gourmand' restaurants, waaronder 25 nieuwe

Meer dan 130 restaurants worden in deze 2011-editie beloond met een 'Bib Gourmand'.

De afgelopen jaren vielen deze restaurants, wanneer het economisch wat minder gaat, steeds meer in de smaak bij het brede publiek. Ook Michelin speelt in op deze tendens met een selectie van 131 restaurants in 2011 tegenover 114 in 2009 en 125 in 2010. De 'Bib Gourmand' restaurants kenmerken zich door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het zijn adressen die het hart van de inspecteurs veroverden en laten zien dat het mogelijk is om voor een redelijke prijs een lekker menu te serveren. Een 'Bib Gourmand' restaurant serveert een voor-, hoofd-, en nagerecht voor een prijs van maximaal 35 ¤. Hier wil men de dingen goed doen en lekker tafelen voor iedereen toegankelijk maken.

115 sterrenrestaurants, waaronder 10 nieuwe

Opgenomen worden in de selectie van Michelin is op zich al een teken van kwaliteit. Maar sommige restaurants verdienen het om speciaal onder de aandacht van de lezer te worden gebracht vanwege de zeer hoge kwaliteit van hun keuken. Ze worden aangeduid met sterren. Een restaurant dat met één of meer sterren wordt onderscheiden behoort niet alleen tot de beste van de stad of het land, maar zelfs tot de beste ter wereld.

Het aantal sterrenrestaurants in België en Groothertogdom Luxemburg is gestegen van 104 in 2009 tot 115 in 2011:

● 2 restaurants met 3 sterren: "De Karmeliet" in Brugge en "Hof van Cleve" in Kruishoutem.

● 15 restaurants met 2 sterren, waaronder 2 nieuwe:

"Nuance" in Duffel werd vorig jaar al beloond met een eerste ster en krijgt er dit jaar zijn tweede bij.

Ook "Aan Tafel bij Luc Bellings" in Hasselt krijgt een tweede ster.

● 98 restaurants met 1 ster, waaronder 8 nieuwe:

De nieuwe editie bevat ook heel wat nieuwkomers met één ster en dit niet altijd waar men het verwacht. Zo kreeg "Lam & Yin", een stukje Hong Kong in hartje Antwerpen, een eerste ster. En voor een stukje Tokio moet de lezer in Brussel zijn bij "Kamo", een Japans restaurant op betaalbaar sterrenniveau.

In België is de prijs-kwaliteitverhouding dit jaar heel bijzonder. Het bewijs dat sterrenrestaurants helemaal niet duur hoeven te zijn.

Behalve restaurants biedt de gids ook een selectie van 673 hotels, van de gezellige gastenkamer tot het meest prestigieuse klassehotel. Kortom, een ruime waaier aan mogelijkheden in alle prijs- en comfortklassen.

De waarden van de MICHELIN gids worden hiermee opnieuw bevestigd. Zij verklaren de langdurige bekendheid van de gids (al vanaf het begin van de 20e eeuw). Sinds 1904 is de MICHELIN gids "de" referentie voor wie op zoek is naar een goed restaurant of hotel.

De MICHELIN gids...of liever de MICHELIN gidsen. In 2011 bestaat de collectie uit 26 gidsen die 23 landen omvatten. Overal zijn ze onbetwist de standaard voor het vinden van de beste hotels en restaurants in een land of stad; van gezellige eettentjes tot driesterrenrestaurants. Van een klein familiehotel tot een groot luxehotel.

De gids biedt een betrouwbare selectie die elk jaar wordt herzien door anonieme en professionele inspecteurs, werknemers van Michelin, die al hun rekeningen betalen. Het homogene en strenge selectiesysteem is uniek en wordt uniform toegepast in alle landen die de MICHELIN gids omvat. De toekenning van sterren berust op 5 criteria die overal ter wereld dezelfde zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef die in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken.

De MICHELIN gids is dus echt de gids voor iedereen. Hij sluit perfect aan bij de wensen en behoeften van de lezers. Of die nu op zoek zijn naar een restaurant voor een romantisch diner, naar een adres om gezellig met vrienden uit eten te gaan of naar een klein restaurantje vlakbij het werk om daar tussen twee vergaderingen door met een collega wat te eten; in de MICHELIN gids vinden ze altijd een goed adres.

De MICHELIN gids België - Luxemburg 2011 in enkele cijfers:

In totaal 1.658 adressen: 673 hotels en 985 restaurants.

● 115 sterrenrestaurants:

- 2 restaurants met 3 sterren

- 15 restaurants met 2 sterren, waaronder 2 nieuwe

- 98 restaurants met 1 ster, waaronder 8 nieuwe

● 131 'Bib Gourmand restaurants', waaronder 25 nieuwe

● 77 'Bib Hotels'

● 106 gastenkamers

De gids is vanaf donderdag 25 november te koop voor 19,95 ¤ in België en 19,38 ¤ in het Groothertogdom Luxemburg.

Perscontact:

Jessica Van de Gucht

Tel.: +32 (0)2 274 46 80

GSM: +32 (0)476 88 03 35

E-mail : jessica.van-de-gucht@be.michelin.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel