Woonbond


Woonbondpersbericht

De beste huurdersorganisaties van 2010

Klantenraad Domein uit Eindhoven is heeft de Porseleinen Pluim gewonnen en is daarmee uitge-roepen tot de beste huurdersorganisatie van het jaar. De beste bewonerscommissie van 2010, Complex 4, komt uit Nieuwegein. Ook zij kreeg een Porseleinen Pluim uitgereikt. Een eervolle vermelding in de categorie 'Bewonerscommissies' ging naar Bakske Doen, ook actief in het Eindhovense. De prijswinnaars kregen aanzienlijk meer stemmen dan de andere genomineerde huurdersorganisaties. Alle drie ontvingen een Woonbond Dinerbon, ter waarde van 500 euro. De prijzen zijn zaterdag 20 november uitgereikt op het 20 jarig jubileumfeest van de Woonbond.

De winnaars werden aangemeld door de verhuurders, drie woningcorporaties. Alle drie roemen zij de zeer goede samenwerking met die verhuurder. Voor juryvoorzitter Mária van Veen aanleiding voor een oproep aan commerciële verhuurders om hun huurdersorganisaties volgend jaar ook aan te melden, gezien het feit dat de verkiezing in 2011 een vervolg krijgt.

Klantenraad Domein kreeg de Porseleinen Pluim met name voor de wijze waarop zij de huurdersparticipatie hebben vormgeven. Van Veen: 'Zij zoeken de positie van de huurders als klant. Daarbij wordt de eigen rol ingevuld als die van een consumentenbond. Dat levert een sterke positie op bij de eigen achterban.' Het contact met de achterban blijkt zo goed te zijn, dat de klantenraad perfect weet welke vragen er leven en wat de behoeften zijn. Bewonerscommissie Complex 4 was genomineerd, omdat ze indrukwekkend bezig is. De jury schrijft in haar nominatie dat het sterke punt van Complex 4 is, dat ze zowel aan de harde als de zachte kant werkt. 'Zorgactiviteiten zijn belangrijk, maar met hetzelfde gemak neemt de commissie deel aan de klankbordgroep van een aannemer, wat niet gemakkelijk is.' Opvallende overeenkomst met Bakske Doen is dat het werk vooral wordt gedragen door vrouwen. Een andere overeenkomst is dat beide een enorm draagvlak hebben. Tot aan het eind trokken ze gelijk op wat betreft het aantal uitgebrachte stemmen. Pas op het allerlaatste moment wist Complex 4 een kleine achterstand om te zetten in een voorsprong. Vanwege de enorme inzet van beide bewonerscommissies, zowel in het dagelijkse werk als bij de verkiezing, heeft de jury ertoe besloten om Bakske Doen een eervolle vermelding uit te reiken.

Volgens Van Veen laat Bakske Doen zien wat een vasthoudende groep bewoners kan bereiken om de leefbaarheid van een wijk te verbeteren. 'Bakske Doen is al vier jaar actief en heeft in dat tijdsbestek heel veel bereikt.'

V10.1485.PR
Amsterdam, 22 november 2010