Provincie Noord-Brabant


|Datum         |
|22 november   |
|2010          |
|Nummer        |
|267           |

oproep GS aan kabinet:
Gerichter investeren in innovatie

Brabant wordt onevenredig hard getroffen door de scherpe bezuinigingen van het kabinet op het gebied van kennis en innovatie. Brabant levert namelijk een grote bijdrage aan de Nederlandse economie, met name door de sterke high tech sector in Brainport. Gedeputeerde Staten dringen bij het Rijk erop aan om gericht te investeren in innovatie in Brabant. Zij willen hiervoor aan tafel met het Rijk. Doel hierbij is om gezamenlijk de positie van Brabant als innovatieve topregio verder uit te bouwen.

Hiervoor pleiten Gedeputeerde Staten in een brief aan minister-president Rutte, aan minister Verhagen en aan staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Gedeputeerde Staten maken zich grote zorgen, omdat de ambities in het regeerakkoord niet ondersteund worden door de zo noodzakelijke investeringen in innovatie en kennisinfrastructuur. Brabantse overheden, kennisinstellingen en bedrijven investeren in kennis en slimme samenwerkingen, terwijl in het regeerakkoord de innovatiesubsidies afgebouwd worden en de aardgasbaten niet meer besteed worden aan technologie. Bedrijven en kennisinstellingen moeten het doen met bijna 80% minder financiële middelen van het Rijk.

Richten op thema's
De provincie wil samen met het Rijk en de steden optrekken op de volgende thema's: Brainport 2020 en regionaal economisch beleid (Maintenance, Logistiek en Social Innovation, en Agrofood en Pharma); bereikbaarheid in en van Brabant (MIRT), Brabant als aantrekkelijke regio (o.a. de kandidaatstelling BrabantStad als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018) en verduurzaming en innovatie van de agro-food sector. Daarnaast wil de provincie ook gezamenlijk optrekken richting Brussel (vormgeven innovatiebeleid EU 2020 en TEN-T beleid).

Goede uitgangspositie
Brabant heeft in Europa een goede uitgangspositie als het gaat om kennis en innovatie. De internationaal concurrerende bedrijven in Brabant in de high-tech, voedselverwerking, chemie en logistiek zorgen voor 25% van de Nederlandse export. Van alle Europese regio's heeft Brabant het op een na hoogste aantal patenten per inwoner en is het binnen Nederland koploper qua private investeringen. Ook zijn en worden nationale en internationale kennisinstituten op het gebied van onderhoud (Dutch Institute World Class Maintenance in West Brabant), logistiek (Dinalog in Breda), energie (FOM Rijnhuizen, ECN in Eindhoven) in Brabant gevestigd. Daarnaast worden diverse campussen opgezet en ontwikkeld, zoals de High Tech Campus (Eindhoven), Automotive Campus, Aviolanda (Woensdrecht), Aerospace & Maintenance Value Park (Tilburg) en Groene Energie Campus (Bergen op Zoom), mede dankzij provinciale investeringen.