Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

De Haag, 22 november 2010

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over trucs van gemeenten bij de inkoop van hulp in de huishouding ten koste van alfahulpen


1. Bent u op de hoogte van het bericht dat gemeenten trucs bedenken om zoveel mogelijk cliënten die hulp in de huishouding nodig hebben, deze via een alfahulp te laten uitvoeren? (e-magazine Binnenlands Bestuur)


2. Acht u het wenselijk dat gemeenten via een BV als werkgever optreden van deze alfahulpen?
3. Bent u met de PvdA van mening dat de wetswijziging van 2009 juist was bedoeld om te verkomen dat de hulp in de huishouding via de WMO door overwegend alfahulpen uitgevoerd zou gaan worden?


4. Bent u op de hoogte van het gegeven dat alfahulpen overwegend laag opgeleide vrouwen zijn die zich met dit werk geen bestaansminimum kunnen verwerven?


5. Vindt u het wenselijk dat de WMO hulp in de huishouding overwegend wordt uitgevoerd door alfahulpen, die zo weinig verdienen dat ze zich niet kunnen verzekeren tegen risico 's, geen sociale zekerheid hebben en geen pensioen opbouwen?


6. Vindt u het een verantwoordelijkheid van gemeenten niet alleen zo goedkoop mogelijk goede zorg in te kopen, maar zich ook verantwoord op te stellen ten aanzien van het verbeteren van het perspectief van de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt?


7. Wat vindt u in het licht hiervan van deze trucs van gemeenten?