Evangelische Omroep


Hilversum, vrijdag 19 november 2010 PB258

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 47

Het Familiediner, maandag 22 november, 22.10 uur, Nederland 1 Amy en Jill zijn gek op hun 82-jarige oma Margot. Wel vinden ze dat hun eigenwijze grootmoeder het Na een ochtend tegelzetten bij zijn aangetrouwde nicht, krijgt Frans een broodje dat hij niet lekker vindt. Dit broodje schiet hem in het verkeerde keelgat. Hij had zijn eetwensen nota bene van te voren bekend gemaakt! Ook zijn vrouw Paula is ontsteld. Ze gaat verhaal halen bij haar broer Hans, de vader van haar nicht. Tussen het broodje en het beleg door wordt snel duidelijk dat de lunch niet het enige is dat dwarszit. Er blijkt ook nog een conflict te spelen over een erfenis van een tante. Sindsdien is er bonje en hebben broer en zus al 10 jaar geen contact meer. Brian en Janice zijn klaar met de koppigheid van hun moeder Paula en oom Hans. Het wordt tijd de strijdbijl te begraven. Bert van Leeuwen gooit er wat tegelwijsheden tegenaan en nodigt de familie uit voor een familiediner.

En: feestdagen en afspraken zijn zeer belangrijk voor Ria en Harry. Als dochter Susanne niet op tijd laat weten hoe laat ze er zal zijn om samen Pinksteren te vieren, zijn ze zwaar teleurgesteld. Susanne had het echter druk met het werk op de boerderij. En voor een boer geldt: koeien verzorgen gaat voor feestvieren. In plaats van feest, ontstaat frictie. Ria en Harry hebben sindsdien geen contact meer met hun dochter en zien ook hun enige kleinkinderen niet meer. Nichtje Sylvia hoopt dat Bert daar verandering in kan brengen.

Ingang Oost, maandag 22 november, 19.30 uur, Nederland 1 Mevrouw De Boer is hard gevallen, maar kan zich dat niet herinneren. De Ambulancedienst brengt Mike Kruijthof naar de Spoedeisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij is tijdens een wielerwedstrijd gevallen en heeft hierbij zijn bovenbeen geblesseerd. Sjaak Meijwaard is op de glijbaan met zijn vinger blijven haken. Bij de Spoedeisende Hulp meldt zich Jeremy Meek. Hij is zomaar onwel geworden. Zijn moeder is bang voor epilepsie.

De Verandering, dinsdag 23 november, 18.25 uur, Nederland 2 Als Kristian Geerts naar de middelbare school gaat, treft hij daar jongens waar hij, als verlegen jongen, graag bij wil horen. Het zijn stoere jongens die spijbelen en blowen. Het worden zijn vrienden en geheel naïef begint Kristian ook met soft drugs. Al snel is hij verslaafd. Lange tijd kan hij dit verborgen houden voor zijn nietsvermoedende ouders. Maar als hij van de ene na de andere schoolopleiding wordt weggestuurd, merken zijn ouders dat er wel degelijk iets aan de hand is. Ze stellen Kristian voor de keuze: afkicken of het huis uit. Over de heftige tijd die daarna volgt praat hij vanavond met Mirjam Bouwman in 'De Verandering'.

Presentatrice Mirjam Bouwman bezoekt met haar gasten plekken en mensen die voor hen belangrijk zijn geweest. Naar aanleiding van hun levensverhaal wordt er in elke aflevering een lied geschreven en gecomponeerd. Aan het einde van het programma neemt Mirjam haar gasten met familie en vrienden mee naar het theater. Hier horen zij de uitvoering van 'het lied van hun leven'.

Intensive Care, dinsdag 23 november, 19.30 uur, Nederland 1 Topzorg in VUmc/Amsterdam
Op de afdeling Intensive Care van VUmc herstellen patiënten van een ernstig verkeersongeluk of een zware hartoperatie. Vaak is een lange vervolgbehandeling nodig. Tevens unieke beelden van een uiterst gespecialiseerde behandeling van longtumoren: patiënten krijgen meer lucht.

XMIX, woensdag 24 november, 13.55 uur, Nederland 3 De hondenwedstrijd
Dax, Xena en Exel komen uit hun computergame en gaan op zoek om de beroemde wedstrijd hond Rexie terug te vinden. De hond is waarschijnlijk gestolen bij een hondenwedstrijd. Zoals altijd geeft politieagent Anton de 3 X-jes de opdracht om voor hem de misdaad op te lossen. Natuurlijk is dit voor XMIX geen probleem alhoewel.. eerst moeten ze nog even uitzoeken wat een hond is en wat een wedstrijd is. Natuurlijk lukt het ze net op tijd om er achter te komen hoe alles zit.

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

De Pelgrimscode, donderdag 25 november, 20.30 uur, Nederland 1 Turkije/Syrië
De derde etappe van de pelgrimstocht van de bekende Nederlanders brengt hen naar Antakya (of Antiochië) aan de Turks-Syrische grens. Hier in de stad die zo belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van het christendom, voeren de 8 overgebleven pelgrims complexe en zeer zware opdrachten uit. Het doel is om aanwijzingen te winnen die hen helpen om de Pelgrimscode te kraken. Een van hen zal echter de grens naar Syrië niet mogen passeren. Voor die pelgrim eindigt de tocht op het centrale plein van de stad.

Hoedoejijdat.nu, donderdag 25 november, 24.00 uur, Nederland 2 Marieke
'Ik ben Marieke en 28 jaar. Ik heb een leven voor mijzelf opgebouwd, ik heb een fulltime baan, ik heb een appartementje gekocht en heb alles op de rit, dacht ik... Drie jaar geleden heeft iemand op het werk mij gevraagd wat mijn dromen zijn. Ik heb nog steeds geen antwoord kunnen geven op die vraag en dat houdt mij bezig. Mijn jeugd is niet echt rooskleurig geweest, het huwelijk van mijn ouders is al een lange tijd niet goed. Ik stond er vaak tussenin en kreeg verantwoordelijkheden die ik als kind niet hoorde te hebben. Ik merk dat ik het lastig vind om plannen om te maken voor de toekomst en dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn jeugd. Ik hou van het vertrouwde en het nieuwe is erg eng. Toch wil ik verder met mijn leven.'

Met deze vraag van Marieke begint de uitzending van Hoedoejijdat.nu deze week. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en heeft tips bij zich van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige. Deze deskundigen hebben zich gebogen over de vraag van Marieke en hopen haar met hun tips een stap vooruit te helpen. Een van de tips die Marieke krijgt, is om de verantwoordelijkheden, die ze vroeger op zich genomen heeft, op een symbolische manier neer te leggen waar ze horen. Daarna ervaart ze hoe het is om nieuwe, spannende dingen te doen. Ondertussen onderzoekt Mirjam Bouwman of er meer mensen zijn, die het moeilijk vinden om te dromen over de toekomst en een eigen leven op te bouwen.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 26 november, 14.40 uur, Nederland 3 Het beloofde ballonnetje
Kurk belooft een jongen een ballonnetje. En beloofd is beloofd. Dus maakt Kurk een knoop in de mouwen van Dop. Dan kan hij het niet vergeten. Maar ja, dan is daar opeens Bomba! Bomba is een wereldberoemde ballonkunstenaar. Kurk wil hem heel graag van dichtbij zien. Hij trekt Dop mee. Wat een verrassing: ze mogen van Bomba in zijn werkplaats kijken. Dop en Kurk gaan mee. Kurk is helemaal vergeten wat hij beloofd heeft. En de jongen wacht en wacht en wacht. Als Kurk nou maar de knoop in de mouwen van Dop ziet!

Checkpoint, zaterdag 27 november, 9.30 uur, Nederland 3 Honden en katten zijn al jaren lang elkaar rivalen. Wie zijn er eigenlijk beter? In Hond vs. Kat testen we wie de echte jagers zijn! De jongens en meiden strijden om de titel: beste tandarts. Als je dingen geheim wilt houden in je kamer, laat het Checkpoint testteam zien hoe je dat kan doen! En waar kun je allemaal muziek mee maken als je geen instrument hebt? Checkpoint: avontuurlijk testprogramma voor kinderen. Presentatie: Klaas van Kruistum.

Nederland Zingt, zaterdag 27 november, 18.30 uur, Nederland 2 Tijdens de komende adventsweken is Nederland Zingt vol verwachting naar de komst van Jezus. De naam advent is afkomstig uit het Latijn en betekent 'komst'. Het liturgisch jaar begint met de advent en eindigt op 24 december bij de Kerstnachtdienst. De liederen van deze uitzending van Nederland Zingt staan in het teken van de eerste advent. Presentatie: Mirjam Bouwman.

Rail Away, zaterdag 27 november, 17.55 uur, Nederland 2 Stoom in Oostenrijk
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. In december worden op drie ritten, de zogenaamde Adventritten met stoomtreinen gemaakt: Van Salzburg naar Itzling, bij Linz tussen Ampflwang en Timelkam en van Gmünd naar Gross Gerunds.

Korenslag, zaterdag 27 november, 19.55 uur, Nederland 2 In Korenslag strijden vijftien koren om de titel 'Het beste koor van Nederland'. In deze derde uitzending ontmoeten we Prove It uit Veenendaal, het Snowe koor uit Loosdrecht, en Vals Alarm! uit Groningen hun beste beentje voor. Eén van deze drie koren gaat aan het eind van de aflevering door naar de halve finale.

De koren krijgen drie muzikale opdrachten: het zingen van een medley met nummers van één groep of artiest, deze week Phil Collins, het uitvoeren van een song die haaks staat op het repertoire dat ze normaal gesproken brengen en een optreden met een bekende artiest. Deze aflevering is dat Jeroen van der Boom.

Er zijn vijf voorrondes, waarbij de jury steeds één koor selecteert voor een plek in de halve finale. Na alle voorrondes voegt de jury daar nog één koor, gekozen uit de 10 afvallers, aan toe. Slechts zes koren maken dus kans op die felbegeerde plek in de halve finale. De jury van Korenslag bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Maik de Boer. Presentatie: Marc Dik. Verborgen Verhalen, zondag 28 november, 14.45 uur, Nederland 3

Schot in eigen doel
'Woorden hebben macht over leven en dood. Wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.' Spreuken 18 vers 21

Sem en Jamal zijn de topscoorders van D3. Ze doen alles samen, ze zijn de beste vrienden. Maar vandaag doet Jamal zo anders, hij heeft niet eens zin in voetbal! En als Sem keihard 'kanker' roept omdat hij een bal tegen zijn knie krijgt, loopt Jamal woedend weg. Wat is er met die jongen? Het was toch ook een waardeloos schot, dan mag je zoiets toch gewoon zeggen? 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Jong, zondag 28 november, 21.30 uur, Nederland 3
Het echte leven van een topsporter
Balletdanseressen hebben allemaal kromme tenen en lijden stuk voor stuk aan anorexia. Kickboksers zijn leeghoofden en lossen een conflict altijd met de vuist op. Toch? Presentator Manuel Venderbos trekt een paar dagen op met Pascale (19) en Chris (25) en ontdekt wat er waar is van het louche machowereldje van een kickbokser en het strenge keurslijf van een balletdanseres. Kickbokser Chris leeft een hard en zwaar leven. Hij bokst zich naar de top en weet zeker dat hij niet meer lang hoeft te vechten op een plaats in een van de beroemde K1-gevechten in Japan. Maar zijn echte strijd begint pas als hij weer thuis is. Pascalle is 19 jaar en danst nu voor haar tweede jaar bij het nationaal ballet, de droom van haar leven. Maar haar droom kost haar veel. Ze hoort immers bij de top van ons land en ze moet keihard werken om aan de top te biijven.

Namens Jou, donderdag 2 december, 22.20 uur, Nederland 1

De dochter van Aart en Wilma is vorig jaar tijdens haar vakantie in Ardeche om het leven gekomen bij motorongeluk. Deze zomer zijn zij teruggegaan naar plaats van ongeluk. In het net dat daar gespannen is, hebben ze kunstrozen en een knuffelhondje achtergelaten. Hun dochter wilde altijd graag met haar vader een motorrit maken op een Ducati. Aart en Wilma willen dit nu graag doen ter nagedachtenis aan hun dochter. Ze stappen op de motor en rijden alsnog de route die ze graag met hun dochter hadden willen maken. Wilma is een gelovige vrouw. Door haar relatie met God ervaart zij veel troost na het overlijden van haar dochter.

Als mensen overlijden, komt er een einde aan hun dromen en wensen. Behalve als nabestaanden ermee aan het werk gaan. In het programma Namens Jou, leeft de kijker mee met mensen die wensen van hun overleden dierbaren in vervulling laten gaan. Presentatrice Marion Lutke volgt nabestaanden die bijvoorbeeld een reis maken naar een belangrijke plek of een goed doel opzetten.


Noot voor redacties
Noot voor redactie,