KHO start procedure tegen NRC


KHO alweer ongefundeerd beschuldigd van financiering door tabaksindustrie

ZALTBOMMEL, 20101122 -- In een vandaag verschenen artikel in de NRC, waarin gewag werd gemaakt van contacten tussen Minister Hillen en de tabaksindustrie, werd voor de zoveelste keer beweerd dat het verzet van de kleine horeca gefinancierd werd door de tabaksindustrie, in dit geval blijkbaar BAT. Dit soort ongestaafde beschuldigingen door de NRC zijn compleet uit de duim gezogen en een 'kwaliteitskrant' onwaardig.

Tijdens de research voor dit artikel werd ook de Stichting Red de Kleine Horecaondernemer (KHO) geïnterviewd. In dat telefonische interview is aan de betreffende journalist expliciet meegedeeld dat er geen sprake is geweest van enig contact tussen KHO en BAT, noch dat KHO zich bewust was van enige bemoeienis van Minister Hillen rond deze zaak. Ook zijn er geen contacten geweest tussen KHO en de huidige minister van Defensie.

Secretaris Wiel Maessen hierover: "tijdens dat interview is de journalist zelfs meermalen duidelijk gemaakt dat ook een eerder artikel in de NRC over financiering van het verzet tegen het rookverbod niet het bewijs bevatte dat dit het geval zou zijn. De journalist leek dat te begrijpen maar heeft alsnog deze ongefundeerde beschuldiging in het artikel opgenomen".

KHO ontkent ten stelligste dat er ook maar één cent vanuit de tabaksindustrie is gebruikt voor het (succesvol) bestrijden van het rookverbod in de kleine horeca, hoe graag de NRC dat ook zou willen bewijzen.

Deze tweede NRC-aanval op de integriteit van KHO wil de Stichting daarom niet onbeantwoord laten. Daarom overweegt KHO nu serieus om een procedure tegen de NRC te starten bij de Raad voor de Journalistiek.

Stichting KHO





Ingezonden persbericht