Ingezonden persbericht


Symposium maandag 22 november in Zeist

Zaadgoed is ons cultureel erfgoed

Hoe behouden we de diversiteit aan rassen voor de biologische landbouw? met als speciale gast Vandana Shiva

Waarom nu dit symposium?
De veredeling van rassen en de vermeerdering van zaden is door de eeuwen heen het werk geweest van miljoenen boeren en veredelaars. Tegenwoordig bezitten 10 multinationals meer dan de helft van de zaadmarkt en zijn steeds minder boeren betrokken bij de productie van uitgangsmateriaal. Steeds vaker verhinderen octrooien op rassen en op natuurlijke genen de vrije toegang tot genetische bronnen.

Dat belemmert de innovatie in de plantenveredeling en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid. Ook de biologische sector dreigt de grip op haar uitgangsmateriaal te verliezen. In Nederland is onlangs De Ruiter Seeds overgenomen door Monsanto met als gevolg dat ze gestopt zijn met de productie van biologisch zaad. Stichting Zaadgoed vindt dat zaadgoed deel is van ons culturele erfgoed en dat het thuishoort in vele handen.

Daarom organiseert Stichting Zaadgoed samen met Biologica een symposium om een breder publiek over deze kwestie te informeren en samen te zoeken naar oplossingen die deze negatieve trend kunnen keren.

De wereldberoemde Indiase milieuactiviste en onderzoeker Vandana Shiva zal haar brede visie op deze problematiek schetsen. Bijzonder hoogleraar biologische veredeling Edith Lammerts van Bueren en veredelaar Bart Vosselman van zaadbedrijf De Bolster gaan in om de kansen en bedreigingen voor biologische veredeling in Nederland.

In een brede forumdiscussie discussiëren we met diverse stakeholders over de maatregelen die nodig zijn om de diversiteit in de (biologische) landbouw in Nederland te behouden. Peter Blom, bestuursvoorzitter van Triodos Bank spreekt een welkomstwoord

Het symposium begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Het volledige programma kunt u vinden op www.zaadgoed.nl en op www.biologica.nl/agenda

De toegangprijs voor het symposium, inclusief lopend buffet en drankjes, bedraagt 50 euro. Donateurs van Stichting Zaadgoed (dat bent u al vanaf 15 euro per jaar) betalen 25 euro. Met uw bijdrage steunt u ook het werk van de onderzoeksstichting van Vandana Shiva in India voor wetenschap, technologie en ecologie!

U kunt zich opgeven door het aanmeldformulier in te vullen op www.zaadgoed.nl

Het aantal plaatsen is beperkt dus geef u snel op.

Het symposium ZAADGOED IS ONS CULTUREEL ERFGOED is een initiatief van Stichting Zaadgoed en wordt georganiseerd in samenwerking met Biologica. Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de Triodos Foundation en vindt plaats op het Internationale hoofdkantoor van de TriodosBank in Zeist.