Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

18 oktober 2010

Uit Zimbabwe gevluchte grafisch topontwerper Chaz Maviyane-Davies geeft masterclass over tolerantie in Den Haag

Als er iemand iets af weet over (in)tolerantie in de kunsten is het wel Chaz Maviyane-Davies. Maviyane-Davies werd zijn geboorteland Zimbabwe uitgezet vanwege zijn indringende politiekgetinte affiches. De nu in Boston wonende ontwerper geeft op uitnodiging van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) een masterclass over tolerantie aan studenten en young professionals van maandag 22 t/m vrijdag 26 november. Aansluitend vindt een expositie plaats over dit onderwerp in de KABK-Galerie.

Het werk van grafisch ontwerper Chaz Maviyane-Davies schuurt altijd tegen de grenzen van sociale rechtvaardigheid. Maviyane-Davies groeide op in een racistische staat als een tweederangs burger in Zimbabwe, toen bekend als Rhodesië. Via het leger bemachtigde hij een paspoort waar hij na wat omzwervingen in Londen terecht kwam. Daar ontwikkelde hij een indringende beeldtaal waarmee hij sindsdien sociale issues van de Zimbabwaanse cultuur als discriminatie, mensenrechten en gezondheid aan de kaak stelt.

Masterclass
Vijftien studenten van de KABK, afdeling Grafisch Ontwerpen en vijftien 'young professionals' krijgen een masterclass over (in)tolerantie. Naast de presentatie van Chaz Maviyane-Davies geeft sociaal-cultureel filosoof Maarten Cornel een lezing over de Nederlandse traditie van tolerantie. Cornel kaart aan hoe de laatste jaren tolerantie in ons land steeds meer onder druk is komen te staan en wat de (internationale) verwachtingen zijn voor artistieke vrijheid met een rechts oprukkende politiek. Ook Gert Dumbar, een van Nederlands belangrijkste grafisch ontwerpers, is betrokken bij de Masterclass. Dumbar, oprichter van Studio Dumbar en sinds jaren verbonden aan de KABK, wil de tolerantie als luxe bespreken. Dumbar: "In Nederland zijn wij gewend aan tolerantie, aan vrijheid ook in de kunsten. Ik was laatst in een designcongres in India, daar hebben kunststudenten nog doodleuk met het kastensysteem te maken." De masterclasses monden uit in een gezamenlijke affichetentoonstelling, die o pent op vrijdag 26 november om 16.00 uur in de KABK-Galerie.

Masterclass: maandag 22 november t/m vrijdag 26 november 2010. Expositie: vrijdag 26 november t/m donderdag 9 december 2010.

LET OP!
Voor de lezing en de opening kun je je per mail aanmelden. Ook voor de Masterclass young professionals voor ontwerpers tot 35 jaar oud zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ontwerpers die werken met maatschappelijke thema's kunnen zich tot ma 1 november opgeven bij Ada Lopes Cardozo: a.lopescardozo@kabk.nl