Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 1 november 2010

RADIO KOOTWIJK LIVE
VERZORGT LEVENDIGE FRINGE
OP AMSTERDAMSE CELLO BIËNNALE

Het initiatief RADIO KOOTWIJK LIVE, een groep musici, theatermakers en kunstenaars die in wisselende bezetting op zoek zijn naar nieuwe concertvormen en ontmoetingen met het publiek, verzorgt in het kader van de Amsterdamse Cello Biënnale (5 t/m 13 november) twee publieksparticiperende multimediaperformances in Muziekgebouw aan het IJ: AIR CELLO (dagelijks vanaf 6 november) en BACK TO BACK (10 november).

AIR CELLO met cellist Örs Köszeghy en VJ Illuminator Anne Gentenaar, is een variatie op Air Guitar. Het publiek geeft onder live begeleiding van de cellist een AIR CELLO PERFORMANCE ten beste. De air-cellisten worden gefilmd door de VJ, die na afloop razendsnel een mix maakt van alle beelden. Daarna speelt de cellist een nieuw stuk op basis van het gefilmde materiaal. Speels, opwekkend én ontroerend. De videobeelden worden tijdens de gehele Cello Biënnale monumentaal op de binnenmuur geprojecteerd. Vanaf 6 november dagelijks te zien in de centrale hal van het Muziekgebouw.

BACK TO BACK, met cellist Karel Bredenhorst, tapdancer Marije Nie en mediakunstenaar Teresa vanTwuijver, is een uitvoering van Gaspar Cassadó's 'Suite voor Cello Solo'. Met een remix van fragmenten uit het stuk en een instant choreografie van live beelden van musicus en tapdanser ontstaat een conversatie over, in en door het stuk. Te zien op 10 november in de BAM-zaal.

Vanuit de rijke klassieke traditie van componisten, stukken en interpretaties maken de musici van RADIO KOOTWIJK LIVE samen met theatermakers, dansers, beeldend kunstenaars en componisten grensverleggende, media-overschrijdende en publieksparticiperende concerten op onconventionele locaties en traditionele concertpodia. Zij zoeken met passie en openheid naar vernieuwende concertvormen die de traditionele concertpraktijk blijvend kunnen aanvullen, verdiepen en veranderen. Als wezenlijk onderdeel van deze innovatie hecht Radio Kootwijk Live veel waarde aan de ontmoeting met het publiek, waarbij deelname van en uitwisseling met de concertbezoekers een radicaal andere benadering van de concertbeleving teweegbrengt.

Aan Radio Kootwijk Live nemen toptalenten en prijswinnaars uit de muziek deel in wisselende formaties. In 2011-2012 zijn de sessieleiders Bram van Sambeek (fagot, Nederlandse Muziek Prijs (NMP) 2010), Rick Stotijn (contrabas), Marijn Korff de Gidts (percussie), Miriam Overlach (harp, Vriendenkrans 2007), Örs Köszeghy (cello), Cora Schmeiser (zang), Marije Nie (tapdans, Jur Naessens Muziek Prijs 2007) en Laura Carmichael (basklarinet).

Binnenkort méér RADIO KOOTWIJK LIVE:
22 November 2010 - Huddersfield Contemporary Music Festival (GB) 25 November 2010 - Vredenburg Leeuwenberg Utrecht
10 December 2010 - Openeningsevent Casco Lab Apeldoorn

www.radiokootwijklive.nl
Volg ons ook op FaceBook