Medisch Centrum Alkmaar

publicatiedatum: 8 november 2010

wandelen door een dikke darm

Ooit willen weten hoe een dikke darm er van binnen uitziet? En bent u benieuwd hoe darmpoliepen of andere afwijkingen zijn te herkennen? Wandel dan een keer de grote opblaasbare reizende dikke darm binnen. Deze staat van maandagmiddag 22 tot en met 28 november dit jaar in Medisch Centrum Alkmaar (MCA). De darm is te vinden op de begane grond, vlakbij afdeling 035.

voorlichting
Wie vragen heeft over de dikke darm kan terecht bij de verpleegkundigen die regelmatig bij de reizende dikke darm zullen staan. Daarnaast vindt u daar voorlichtingsmateriaal over darmkanker, colonoscopie, darmpoliepen en patiëntenverenigingen.

aandacht
De reizende dikke darm toert al sinds maart dit jaar door heel Nederland. De Maag Lever Darm Stichting heeft dit gevaarte ontwikkeld om darmkanker meer onder de aandacht te brengen en beter bespreekbaar te maken. De stichting benadrukt het belang van een alerte houding van mensen en vroege opsporing van de aandoening. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen en bestaat er een behoorlijke kans op genezing.

meest voorkomende
Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. Elk jaar worden 12.000 mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna 5.000 mensen aan de gevolgen ervan.