Gemeente Apeldoorn

Berging restanten vliegtuigwrakdelen in Kristalbad start

22 november

De gemeente Apeldoorn heeft het Ministerie van Defensie opdracht gegeven om op korte termijn te starten met de berging van restanten van wrakdelen van een Amerikaanse B-17 bommenwerper. Dit vliegtuig stortte op 26 november 1944, op de terugweg van een bombardement nabij Osnabrück naar Engeland, neer op het terrein van het vroegere Boschbad, tegenwoordig het Kristalbad. De berging start op maandag 22 november en zal naar verwachting een tot twee weken in beslag nemen.

Enkele jaren geleden heeft de gemeente Apeldoorn al besloten om de locaties waar zich wrakdelen bevinden te gaan ruimen. In april werden in Wenum Wiesel de restanten van een Duitse Messerschmidt geborgen. In het geval van de bommenwerper in het Kristalbad verwacht men geen stoffelijke resten en geen grote wrakdelen aan te treffen. Na de crash zijn deze direct al door de Duitsers geruimd. Nader onderzoek is wel aanleiding geweest om te besluiten de grond rondom de crashlocatie te zeven en ontdoen van mogelijke restanten van wrakdeeltjes en munitie. Bij de ruiming gelden de standaard veiligheidsmaatregelen en is bijvoorbeeld ook de EOD permanent aanwezig.

De gemeente informeert alle omwonenden in een straal van 500 meter over de actie, maar verwacht dat mensen er verder niets van zullen merken. Er zijn geen bijzondere verkeersmaatregelen van kracht.

Er bestaat echter wel een zeer kleine kans dat er tijdens het afgraven een bom wordt aangetroffen in de bodem. In dat geval zullen alle maatregelen getroffen worden om deze bom onschadelijk te maken. Een van de te treffen maatregelen kan zijn dat een bepaald gebied tijdelijk ontruimd moet worden. Mocht dit het geval zijn, dan zal de gemeente in samenwerking met het Ministerie van Defensie tijdig omwonenden en media daarover uitgebreid informeren.

De gemeente Apeldoorn doet op haar website www.apeldoorn.nl verslag van de voortgang en resultaten van de bergingswerkzaamheden. Het terrein zelf is afgesloten en niet voor het publiek toegankelijk.

Einde persbericht