Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 18-11-2010

JOEP VAN LIESHOUT, GERTI BIERENBROODSPOT EN SAM DRUKKER SPREKEN ZICH UIT TEGEN GEPLANDE BEZUINIGINGEN OP KUNSTINDEKNEL.AVRO.NL

Veel aandacht voor acties in Opium Radio, Opium TV en EénVandaag

Met de lancering van het debat Kunst in de Knel? heeft de AVRO als dé Kunst- en Cultuuromroep van Nederland de discussie over de geplande bezuinigingen op radio, tv en internet flink aangezwengeld. Via kunstindeknel.avro.nl spreken talloze bekende en onbekende kunstenaars zich uit tegen de bezuinigingen in de kunstsector. Deze week zijn dat drie kunstenaars die zo succesvol zijn dat ze kunnen leven zonder kunstsubsidies: Joep van Lieshout, Gerti Bierenbroodspoot en Sam Drukker.

Volgens beeldend kunstenaar Joep van Lieshout loopt Nederland het risico een deel van zijn uitstraling te verliezen in het buitenland. "Als je het buitenland wil imponeren, is dat door een heel levendige, goede kunstwereld te hebben met de beste concerten, de beste dans, de beste musea. Het is je visitekaartje, je drukwerk, je pr naar buiten toe."

Schilder Sam Drukker werd onlangs uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar. Volgens hem hebben de bezuinigingen op cultuur uitsluitend een symboolfunctie. "Het woord pesten ligt voor op de tong. Het is echt symboolpolitiek. Het gaat over niks qua geld." Drukker denkt dat een paar generaties de dupe zullen zijn van de bezuinigingen.

Gerti Bierenbroodspot, die wereldberoemd is met haar fresco's en schilderijen, maakt zich ernstige zorgen over de komende generatie kunstenaars. "Ik vind het benauwend voor alle mensen die we nu opleiden. Die dan helemaal niks zullen hebben. Geen baan, geen werk, geen mogelijkheden."

De AVRO blijft de aankomende week aandacht besteden aan de op handen zijnde bezuinigen in haar kunst- en cultuurprogramma's. Zaterdag 20 november doet Opium Radio vanaf 14.30 uur verslag van de vele acties die plaatsvinden in het kader van de publieksactie 'Nederland Schreeuwt om Cultuur'. Diezelfde dag om 18.15 uur is hiervan een reportage te zien in EénVandaag.

Maandag 22 november doen de AVRO, VPRO, VARA en NTR op Nederland 2 van 20.00 - 21.55 uur rechtstreeks verslag van de manifestatie 'Leve de beschaving' vanuit de Heineken Music Hall in Amsterdam. De presentatie van deze avond is in handen van Freek de Jonge en Giel Beelen.

Dinsdag 23 november kijkt Cornald Maas in Opium TV samen terug met de initiatiefnemer van de megafestatie Freek de Jonge (Nederland 2, 20.50 uur).