Ingezonden persbericht


De kunst spreekt voor zich in Nieuwspoort
Tot 13 december dagelijkse lunchoptredens in Nieuwspoort en Dudok

Hoe verdedigen we de kunsten tegen de aanval die door de coalitie in het regeerakkoord is ingezet? Dat is de vraag waarmee de culturele sector deze maanden worstelt. Dat het moeite kost om een eenduidig antwoord te vinden, blijkt wel uit de pogingen die inmiddels ondernomen zijn. "Laten we focussen op het economische belang van kunst en cultuur." "Laten we zeggen dat de creatieve industrie goed is voor een omzet van 57 miljard op jaarbasis." "Laten we zeggen dat ze ook altijd ons moeten hebben." "Laten we de kunst de kwintessens noemen, de kurk waar onze beschaving op drijft." Wat vergeten lijkt te worden, is dat je de kunst ook voor zichzelf kunt laten spreken. Je kunt cultuur beschouwen als de Veluwe: ook daarvan kun je met veel pijn en moeite de economische waarde schatten, maar de werkelijke waarde ervan zie je pas als je er rond deze tijd van het jaar een wandelingetje maakt.

Op 27 oktober speelde het Ricciotti ensemble in Nieuwspoort in Den Haag tijdens de lunchschorsing van het debat over de regeringsverklaring. Het Ricciotti ensemble is een orkest, dat zich ten doel heeft gesteld om symfonische muziek te spelen voor mensen die daar normaliter niet mee in aanraking komen. In Nieuwspoort zit de Sociëteit, de plek waar bijna alle leden van de Kamer en het Kabinet hun lunch eten. Het optreden was een groot succes: vertegenwoordigers van zeven fracties zijn komen luisteren en Fred Teeven, VVD'er en Staatssecretaris van Justitie, heeft het orkest gedirigeerd. Wat opviel aan de actie, naast de aandacht en de positieve reacties die het Ricciotti van linker- én rechterzijde kreeg, was het gemak waarmee het optredentje geregeld was.

Een simpel concert, min of meer op schoot bij de beslissers zelf: dat verleidde het management van het Ricciotti ensemble ertoe hun actie navolging te geven. Na het verspreiden van een landelijke oproep daartoe, stroomden de reacties binnen. Daaruit is nu een programma samengesteld. De komende weken vinden er vrijwel dagelijks lunchoptredens plaats, die de politiek moeten laten zien waartoe de Nederlandse kunstwereld in staat is. De beschikbaarheid van Nieuwspoort is helaas gering; daarom moet af en toe uitgeweken worden naar Café Brasserie Dudok. De acties lopen tot en met 13 december, de dag waarop de cultuurbegroting wordt afgehamerd. In de programmering is gekozen voor een zo grote mogelijke diversiteit: theater, muziek, amateurkunst en dans zijn vertegenwoordigd. Lunch in Nieuwspoort is nadrukkelijk geen expliciete protestactie. Het voor zichzelf laten spreken van kwalitatief hoogstaande kunst, is voldoende.


. 22 november - boekpresentatie GroenLinks - NO blues - Dudok
. 30 november - lunchconcert - David Kweksilber en vrienden - Nieuwspoort
. 1 december - lunchvoorstelling - ISH - Dudok
. 7 december - lunchconcert - Wings Ensemble i.s.m. Holland Symfonia - Nieuwspoort
. 8 december - lunchconcert - Veenfabriek i.s.m. ASKO|Schönberg - Dudok
. 9 december - opera - Koperkwintet KWIVR i.s.m. Tonke Dragt - Nieuwspoort
. 13 december - lunchvoorstelling - Het Nationale Ballet - Dudok
. 13 december - concert - Cappella Amsterdam enCombattimento Consort - Dudok