"Bescherm ons door te luisteren"

21/11/2010 12:00

Oxfam Novib

Embargo: maandag 22 november 00:01

"Bescherm ons door te luisteren"

Zeggen mensen in conflictgebieden tegen vredesmissies

Den Haag, November 22, 2010. VN vredesmissies over de hele wereld schieten te kort door zich nauwelijks in te laten met de gemeenschap die zij moeten beschermen. Dit stelt Oxfam in het rapport 'Engaging with Communities: The Next Challenges for Peacekeepers'. Vredesmissies zijn een cruciaal instrument om burgers die klem zitten in gewapende conflicten te beschermen.

De bereidheid om contact te onderhouden met de bevolking en om daadwerkelijk actie te ondernemen om hen te beschermen, verschillen zeer van missie tot missie. Oxfam signaleert dat duidelijke richtlijnen voor missies ontbreken, dat de vredestroepen slecht worden getraind en voorbereid op hun missie en dat missies elk een heel andere opvatting hebben over wat "bescherming van bevolking" feitelijk betekent en hoe dat in de praktijk moet worden toegepast.

Oxfam publiceert dit rapport op de dag (maandag 22 november) dat de Verenigde Naties in de Veiligheidsraad debatteert over de vraag hoe burgers het best beschermd kunnen worden en hoe vredesmissie verbeterd kunnen worden

Eveline Rooijmans, Oxfam Novib deskundige op het gebied van vredesmissies, met veel ervaring in DRC: "Na jarenlange ervaring in Srebrenica, Kosovo en Congo, is de internationale gemeenschap nog steeds niet in staat burgers in ernstige conflictgebieden echt te beschermen. De Veiligheidsraad heeft die beschermingsrol in haar mandaat opgenomen, maar nog steeds staan VN-missies er als het ware bij en kijken ernaar."

"Mensen in deze gebieden vertellen ons dat ze contact willen met peacekeepers. Ze begrijpen niet waarom de VN-missies wel met de regering praten, maar niet de moeite nemen om met hen een gesprek te voeren. De bevolking zelf kan het beste aangeven wat nodig is om zich veilig te kunnen voelen. De VN-ers moeten gewoon naar hen luisteren!"

Het Oxfam rapport is gebaseerd op veldonderzoek in DRC en Zuid Sudan en op Oxfam's uitgebreide ervaring. De conclusies zijn het resultaat van interviews met de bevolking in conflictgebieden in Sudan en DRC. Verder spraken de onderzoekers ook met vertegenwoordigers van de lokale en regionale overheid in die gebieden, met lokale organisaties, politie, militairen en met vertegenwoordigers van de vredesmissies zelf en van VN-organisaties.

"De Veiligheidsraad moet deze kans aangrijpen om vredessoldaten duidelijk te maken hoe zij de bevolking die aan hen is toevertrouwd ook echt kan beschermen. In een crisis zijn het steeds weer de burgers die getroffen worden. Als VN missies ervoor zijn om deze mensen te beschermen, dan is het minste dat zij kunnen doen met hen te praten en echt naar hen te luisteren."

Naast het nadrukkelijk onderhouden van contacten met de bevolking, roept het rapport ook op tot veel meer vrouwelijke vredessoldaten in VN missies, het verbeteren van de patrouilles en het instellen van een hotline tussen de vredestroepen en de bevolking.

Einde

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.oxfamnovib.nl