Ingezonden persbericht


*** PERSBERICHT ***

Door: Janneke van Heugten
Datum: 22-11-2010

Oprichtster Vrouwenindemedia.nl genomineerd voor Aletta van Nu Prijs

Janneke van Heugten is vanwege haar site Vrouwenindemedia.nl genomineerd voor de Aletta van Nu Prijs 2010. Met haar site zorgt ze ervoor dat er meer vrouwen in de publiciteit komen. Ze stimuleert media om meer vrouwen aan het woord te laten, bijvoorbeeld aan tafel bij Pauw en Witteman. Vrouwen kunnen op Vrouwenindemedia.nl aangeven dat ze beschikbaar zijn voor onder andere interviews. Er waren 60 vrouwen aangemeld voor de Aletta van Nu prijs. Op 2 december reikt Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis de Aletta van Nu Prijs 2010 uit. Janneke van Heugten is één van de zes genomineerden.

Aletta van Nu Prijs
Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis wil met de Aletta van Nu Prijs 2010 jonge vrouwen empoweren in wie en wat zij zijn en voor hen aansprekende rolmodellen verzamelen. De prijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt, is van vrouwen voor vrouwen, voorgedragen door het publiek zelf. Vrouwenindemedia.nl is door Janneke van Heugten opgezet en draagt bij aan een betere beeldvorming van de vrouw in de media.

Vrouwen die meer in de publiciteit willen en durven komen kunnen op Vrouwenindemedia.nl een profiel aanmaken, zodat ze door redacteuren en journalisten benaderd kunnen worden. Het kan gaan om een bijdrage aan een reportage, een artikel of bijvoorbeeld een interview. "Op dit moment is maar één op de vijf namen in artikelen en reportages van een vrouw. Terwijl de Hogescholen en Universiteiten voor de helft gevuld zijn met vrouwen. Het zou goed zijn als we in de kranten, in tv-programma's, op de radio en online een realistische afspiegeling van de maatschappij zouden terug zien. Dat zal ook andere vrouwen stimuleren om meer zichtbaar te worden. En zichtbaarheid is een belangrijke sleutel tot succes. Ik geloof er dan ook in dat meer zichtbaarheid van vrouwen bijdraagt aan een betere economische positie van vrouwen in Nederland", aldus Janneke van Heugten van Vrouwenindemedia.nl

Criteria Aletta van Nu
De Aletta van Nu prijs is bedoeld voor vrouwen tussen de 18 en 35 jaar, woonachtig in Nederland. Deze vrouwen hebben iets uitzonderlijks gedaan, waarbij ze bestaande structuren hebben moeten doorbreken en weerstand hebben moeten weerstaan. Ze zijn een rolmodel voor anderen. Een Aletta van Nu is nog niet heel bekend. Belangrijk criterium is namelijk niet hoe hoog je op de maatschappelijke ladder gekomen bent, hoe groot je maatschappelijk netwerk is, hoe literair je werk is, welke wetenschappelijke prestaties je hebt geleverd of welke opleiding je hebt. Wel belangrijk is wat zij heeft gedaan in haar leven om moeilijkheden op het gebied van werk, familie of buurt te doorbreken voor zichzelf en anderen. De karaktereigenschappen van een Aletta van Nu zijn doorzettingsvermogen, charisma en lef. Dit heeft ze getoond door haar omgeving te mobiliseren voor haar emancipatoire plannen. "Een Aletta van nu houdt vast aan haar eigen dromen en ambities", aldus het instituut voor vrouwengeschiedenis.

Overige genomineerden
De jury, bestaande uit DJ Isis van der Wel, Aicha Marghadi (Nieuwslezeres AT5 en NOS sportjournaal), Dylan van Rijsbergen (auteur Het Onbehagen van de Man), Petra de Ree (De Vrouwencoach) en Prof.dr. Saskia Wieringa (directeur Aletta) naast Janneke van Heugten ook voor de volgende vijf genomineerden:

Anita Chedi Shiwally (31) is Medisch Nuclaire Werker. Als mensen- en homorechtenactiviste geeft zij voorlichting op scholen en is zij actief als ambassadeur van Stichting Malaica.Annemiek de Jong (30), directeur van Steunpunt Studerende Moeders, heeft de positie van studerende moeders, in het bijzonder hen met een minimuminkomen, op de kaart gezet.Laamia Elyounoussi (30) is ondernemer van schoonmaakbedrijf de Schone Zaak!, waar zij kansarme medewerkers een kans geeft op de arbeidsmarkt.Marieke van den Brink (32) levert met haar promotieonderzoek naar benoemingsprocedures voor hoogleraren een bijdrage aan inzicht in en bewustzijn over genderpraktijken in organisaties.Yesim Candan (35) is oprichtster van Partij Eén en nam het initiatief voor de Contest Inspiratie voor Integratie om biculturele rolmodellen in de spotlights te zetten._______________________________________________________________________

Noot voor de redactie,