Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

10 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200902255/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Centrum en Bebouwingslinten Hilvarenbeek') Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Hilvarenbeek van het bestemmingsplan 'Centrum en Bebouwingslinten Hilvarenbeek'. Het plan heeft betrekking op het centrum van Hilvarenbeek en de bebouwing langs de Doelenstraat/Tilburgseweg, de Diessenseweg, De Gelderstraat en de Wouwerstraat. Met het plan vervallen veertien oude bestemmingsplannen. De Stichting Dorpsbehoud Hilvarenbeek is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de cultuurhistorische waarden in het centrum beter beschermd moeten worden. Albert Heijn aan de Gelderstraat is het ook niet eens met het plan. Het bedrijf wil de supermarkt renoveren en uitbreiden met een zogenoemde dagwinkel. Het bestemmingsplan lijkt dat echter niet mogelijk te maken. Ook is Albert Heijn tegen het uitgangspunt van het plan dat het aantal winkelvestigingen in het centrum niet mag stijgen. Laco International B.V. exploiteert een aantal horecagelegenheden aan het Vrijthof. Het bedrijf kan zich niet vinden in het plan omdat één pand aan het Vrijthof buiten het plan is gelaten en voor twee andere panden twee verschillende bestemmingsplannen gelden. Dat vindt het bedrijf onduidelijk. Ook is het bedrijf het niet eens met de regels die het plan geeft om horeca op de eerste verdieping van de panden mogelijk te maken. Die regels zouden te streng zijn. Een echtpaar dat naast deze horecagelegenheden woont, vindt juist dat er strengere regels in het plan hadden moeten worden opgenomen voor de horeca. Het echtpaar is bang voor een aantasting van hun woon- en leefklimaat. Daarom zijn ook zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Raad van State. Die heeft de zaak op 31 augustus jl. op zitting behandeld.
2. 200902802/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Brediuskwartier' van de gemeente Bussum) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Holland van het bestemmingsplan 'Brediuskwartier' van de gemeente Bussum. Het Brediuskwartier is een vooroorlogse wijk in het noordoosten van Bussum. Ten noorden en ten oosten grenst de wijk aan de gemeente Naarden. De wijk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Een aantal omwonenden heeft vooral bezwaar tegen de nieuwbouw van peuterspeelzaal 'De Wipperoen' aan de Busken Huetlaan. Het plan maakt de vestiging van twee peuterspeelzalen mogelijk voor in totaal 40 peuters en een buitenschoolse opvang voor 40 leerlingen. De omwonenden vrezen voor parkeer- en verkeersoverlast als gevolg van de nieuwbouw. Ook zijn zij bang voor geluidsoverlast. Het college van burgemeester en wethouders van Naarden en de 'Vereniging Behoud Beschermd Dorpsgezicht Bredius' keren zich ook tegen de provinciale goedkeuring van het plan. Zij hebben vooral bezwaar tegen de mogelijkheid die het plan biedt voor de uitbreiding van het hotel Jan Tabak. Het hotel staat op de kruising van de Amersfoortsestraatweg en de Jan Toebacklaan. In het plan is bepaald dat na de uitbreiding van het hotel de ontsluiting niet via de Brediusweg mag plaatsvinden. Het gemeentebestuur van Naarden is het niet met die beslissing eens. Het hotel wordt nu ontsloten via de smalle parallelweg van de Amersfoortsestraatweg. Volgens het gemeentebestuur van Naarden is het niet gewenst om nog meer verkeer via deze parallelweg af te wikkelen. Het plan had volgens de buurgemeente een duidelijke oplossing moeten bieden voor dit verkeersprobleem. De vereniging keert zich vooral tegen de uitbreiding van het hotel omdat dit het beschermde dorpsgezicht verder zou aantasten. De Raad van State heeft de zaak op 7 september jl. op zitting behandeld.
3. 200906074/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Gewijzigd bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Gemert-Bakel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant van een wijziging van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2006' van de gemeente Gemert-Bakel. Het wijzigingsplan maakt de verplaatsing mogelijk van een varkenshouderij, die nu op twee locaties is gevestigd, naar een nieuwe locatie van drie hectare aan de Jodenpeeldreef in De Rips. Dit gebied is in het Brabantse reconstructieplan aangeduid als zogenoemd landbouwontwikkelingsgebied waar agrarische bedrijven de mogelijkheid krijgen door te groeien. De oude locaties van het bedrijf aan de Klotterpeellaan en de Kruisberglaan in De Rips krijgen in het wijzigingsplan een woonbestemming. Omdat deze gronden zijn aangeduid als zogenoemd extensiveringsgebied in het reconstructieplan, is doorgroei van het bedrijf op die locaties niet mogelijk. Een echtpaar dat naast de nieuwe locatie van de varkenshouderij aan de Jodenpeeldreef woont, is het niet eens met het wijzigingsplan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met de omvang van het nieuwe bedrijf en betwijfelen de noodzaak van de verplaatsing. Ook vrezen zij voor een waardedaling van hun woning. Ten slotte zijn zij bang voor een aantasting van hun woongenot en hun gezondheid. De Raad van State heeft de zaak op 11 oktober jl. op zitting behandeld.
4. 200907549/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Westeinde e.o.' van de gemeente Den Haag) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan 'Westeinde e.o.'. Met de vaststelling wil de gemeenteraad de bestaande bebouwing en functies in het gebied vastleggen. Verder maakt het plan enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Een aantal omwonenden is het niet eens met het bestemmingsplan. Zij zijn van mening dat het plan onvoldoende bescherming biedt aan het beschermde stadsgezicht in deze buurt in de binnenstad van Den Haag. Zij kunnen zich onder andere niet vinden in de toekenning van de woonbestemming aan een deel van het gebied. Daarmee zou het karakter van de wijk, waar volgens hen sprake is van een hoge mate van functiemenging, worden aangetast. Ook zouden de bedrijfsactiviteiten van een meubelmakerij volgens de omwonenden niet overeenkomstig het bestaande gebruik zijn bestemd. Daarom zijn de omwonenden tegen de vaststelling van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 19 augustus jl. op zitting behandeld.
5. 200908803/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan voor Utrechts Wilhelminapark) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Wilhelminapark e.o., eerste herziening' van de gemeente Utrecht. Het plan maakt een consumptiekiosk met bijbehorend terras en een toiletvoorziening in het Wilhelminapark mogelijk. De Stichting Wilhelminapark en Omgeving vindt dat een zes meter hoge kiosk van ongeveer 40 m² en een terras van ongeveer 200 m² afbreuk doet aan het park. Door de geplande locatie voor de kiosk tussen de kinderspeelplaats en de grote weide worden de parkstructuur en de zichtlijnen doorbroken, aldus de stichting. Zij ziet liever een mobiel verkooppunt voor eten en drinken, zodat geen schade wordt toegebracht aan het monumentale park. Bovendien zou er geen behoefte zijn aan een kiosk, omdat er voldoende andere horecagelegenheden zijn in de omgeving. Daarom is de stichting tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 13 oktober jl. op zitting behandeld.
6. 200909895/1/M1 en 201003116/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Ontgrondingenwet
inhoudsindicatie:

(Zandwinning in Zevenhuizerplas) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland over de zandwinning in de Zevenhuizerplas. In het besluit wordt Boskalis/Rijnland V.O.F. opgedragen het winnen van zand beneden een minimale hellingshoek van 1:6 stop te zetten tot het moment dat uit onderzoek is gebleken dat er veilige en stabiele oevers ontstaan. Dit onderzoek moet bestaan uit een risicoanalyse en een werkplan. Sinds juli 2000 beschikt het bedrijf over een vergunning op grond van Ontgrondingenwet waarbij 12,5 miljoen m³ zand mag worden gewonnen onder een minimale hellingshoek van 1:4. In 2002, 2003 en 2004 hebben zich volgens het provinciebestuur enkele oevervallen voorgedaan. Daarom heeft het provinciebestuur het bedrijf de opdracht gegeven om niet beneden een hellingshoek van 1:6 zand te winnen. Het bedrijf vindt echter dat het provinciebestuur geen gebruik had mogen maken van deze zogenoemde aanwijzingsbevoegdheid, omdat de oevervallen zich al een aantal jaar geleden hebben voorgedaan. En als het provinciebestuur al maatregelen had willen treffen, dan had het ervoor moeten kiezen het vergunningsvoorschrift in te trekken en daarna te wijzigen. Met het geven van een aanwijzing legt het provinciebestuur het risico van oevervallen geheel bij het bedrijf. Dit vindt Boskalis/Rijnland onterecht. Daarom is het bedrijf in beroep gekomen tegen zowel de verplichting om de zandwinning stop te zetten als tegen het aparte besluit waarbij het bedrijf wordt verplicht een risicoanalyse en een werkplan in te dienen. De Raad van State heeft beide zaken op 30 augustus jl. op zitting behandeld.
7. 201000456/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zeeland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Locatie Holtkampschool' van de gemeente Goes) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Goes van het bestemmingsplan 'Locatie Holtkampschool'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een aantal woningen mogelijk op een deel van het terrein naast de Holtkampschool aan de Joseph Lunslaan. Verder worden er woningen gebouwd in een deel van het park dat aan het schoolterrein grenst. Een omwonende is het niet eens met het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij woont aan de andere kant van het park en vreest voor aantasting van zijn woongenot door de nieuwe woningbouw. Volgens hem heeft de gemeente Goes toegezegd dat het park nooit bebouwd zou worden. Ook vreest de man voor verkeersoverlast. Ten slotte is hij bang voor wateroverlast nu een bestaande sloot en vijver gedempt moeten worden om de woningen mogelijk te maken. De Raad van State heeft de zaak op 10 november jl. op zitting behandeld.
8. 201003195/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering om deel woning bij Schiphol geluidwerend te maken) Uitspraak over de weigering door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat om aan een woning aan het Jan Tooropplantsoen in Amstelveen geluidwerende voorzieningen aan te brengen. Aan de woning zijn al eerder geluidwerende voorzieningen aangebracht vanwege geluidsoverlast van Schiphol. Doordat in 2004 de aan- en uitvliegroutes van Schiphol wijzigden, zou de bewoner te maken hebben gekregen met meer geluidsoverlast. Daarom heeft hij om extra voorzieningen verzocht. De minister heeft bepaald dat een aantal slaapkamers beter worden geïsoleerd. De rest van de woning komt niet voor extra geluidsisolatie in aanmerking, aldus de minister. De bewoner is het daar niet mee eens en is tegen de weigering in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de rest van de woning ook geïsoleerd zou moeten worden, mede omdat de eerdere geluidwerende voorzieningen ondeugdelijk zijn uitgevoerd. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in februari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 12 november jl. op zitting behandeld.
9. 201003414/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom vanwege illegale verhuur van kamers in Dordrecht) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht heeft opgelegd aan een inwoner uit die stad. Volgens het gemeentebestuur heeft de man de Huisvestingswet en de gemeentelijke Huisvestingsverordening overtreden. Hierin is bepaald dat een vergunning nodig is om een woning geschikt te maken voor individuele kamerverhuur. De man beschikt niet over zo'n vergunning, maar hij zou toch kamers verhuren in een woning aan de Markettenweg, aldus het gemeentebestuur. De man bestrijdt dit. Volgens hem wordt de woning weliswaar bewoond door meerdere mensen, maar is geen sprake van kamerverhuur. Bovendien zou de gemeente de dwangsom hebben opgelegd nadat de woning door de gemeentelijke inspectiedienst onrechtmatig zou zijn doorzocht. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. Tegen die uitspraken is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 201004353/1 en 201005040/1 die de Raad van State eveneens op woensdag 24 november 2010 openbaar maakt. Die uitspraken gaan over dwangsommen die aan de man zijn opgelegd vanwege illegale kamerverhuur aan de Hendrikstraat en de Tesselschadestraat in Dordrecht. De Raad van State heeft alle zaken op 13 oktober jl. op zitting behandeld.
10. 201003665/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 24 november 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering om landgoed 'De Waterhaan' in Reeuwijk voor publiek open te stellen) Uitspraak over de weigering door de voormalige minister van LNV om landgoed 'De Waterhaan' op grond van de Natuurschoonwet voor publiek open te stellen. De eigenares van het landgoed had de minister gevraagd het landgoed voor publiek open te stellen. Het gaat om een landgoed van ruim zes hectare, waarvan ongeveer 5,5 hectare uit water bestaat. Om in aanmerking te komen voor de aanwijzing moet het landgoed aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van de voorwaarden is dat er voldoende vrij toegankelijke en begaanbare wegen en paden zijn voor wandelaars. Verder moeten die wegen en paden een bepaalde minimale lengte hebben. De vrouw vindt dat het voetpad langs het landgoed lang genoeg is om aan deze eis te voldoen. De minister heeft de openstelling echter geweigerd, omdat het pad niet bij het landgoed hoort. Ook zou slechts een klein deel van het publiek daadwerkelijk gebruik kunnen maken van het water bij het landgoed, omdat daarvoor een ongemotoriseerde boot of fluisterboot nodig is. De vrouw is tegen de weigering in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van haar ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 12 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat