Gemeente Dordrecht

Gladheid voorspeld

Het vorstseizoen is weer begonnen. Deze week bestaat er kans op gladheid op de wegen. De gemeente Dordrecht is verantwoordelijk voor het bestrijden van gladheid bij opvriezen, ijzel en sneeuw op hoofdroutes en fietsroutes. In opdracht van de gemeente start Netwerk met de (preventieve) gladheidbestrijding bij verwachte of aanwezige gladheid. De belangrijkste informatiebron hiervoor is Meteo Consult in Wageningen.

Netwerk ontvangt in het winterseizoen dagelijks een uitgebreide gladheidverwachting. Als er twijfels zijn of het gaat vriezen, dan gaan medewerkers buiten zelf inspecteren.

Wees voorzichtig!
Bij verwachte vorst beginnen de strooiwagens in de avond preventief met strooien. In andere gevallen, bijvoorbeeld als het regent of sneeuwt, wordt 's morgens in alle vroegte gestrooid. Maar ook op gestrooide routes kan het glad zijn, omdat het zout tijd nodig heeft om ijs of sneeuw te laten smelten. Pas uw snelheid in het verkeer daarom altijd aan en wees voorzichtig.

Waar strooit de gemeente?
De speciaal uitgeruste wagens strooien de hoofdroutes, dat zijn de belangrijke in- en uitgaande wegen van de wijken en de industriegebieden. Dit geldt ook voor de hoofdfietspaden en de busroutes. Er zijn strooiroutes voor wegen en voor fietspaden. De gemeente raadt fietsers aan om bij gladheid de hoofdfietspaden te gebruiken. Deze worden bij gladheid namelijk gestrooid. Op de website www.dordrecht.nl/strooiroutes vindt u meer informatie over de strooiroutes en de strooimethodes.

Waar strooit de gemeente niet?
Bewoners, winkeliers en organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van gladheid in de eigen omgeving. Zoals op stoepen, in wandelgebieden, langs winkels en de toegang tot bedrijven. Om gladheid tegen te gaan op het trottoir of tuinpad, kunt u gratis zakken zand ophalen bij Stadsbeheer aan de Kerkeplaat 3 (openingstijden van 08.30 tot 16.00 uur). Tijdens het winterseizoen kunt u ook strooizand of strooizout verkrijgen bij de bouwmarkten en tuincentra.

Datum 22 november 2010




Gemeente Dordrecht