Ingezonden persbericht


HONDERDDUIZEND MAALTIJDEN PER DAG BEREIDEN OP WINDENERGIE

Marfo in Lelystad gaat over op 100% windenergie en bespaart stroom, gas en water

Lelystad, 22 november 2010 - Per 1 januari aanstaande is alle elektriciteit die maaltijdproducent Marfo gebruikt om dagelijks tot wel 100.000 maaltijden te bereiden voor met name zorg en luchtvaart, afkomstig van Nederlandse windmolens. Marfo is sinds kort in bezit van de betreffende Groencertificaten. Ook wist Marfo de afgelopen vijf jaar het energiegebruik per geproduceerde maaltijd met 22% terug te brengen. In dezelfde periode reduceerde Marfo het waterverbruik per maaltijd met een kwart.

Andere initiatieven van Marfo zijn het opwekken van energie door biovergisting van de eigen reststoffen. Die komen uit de waterzuivering die op het terrein van Marfo zelf staat en zijn goed voor circa 4% van het eigen gasverbruik. Marfo is actief betrokken bij een pilot in Leystad die de mogelijkheid van een lokale vergister onderzoekt. Ook wint Marfo sinds kort warmte terug uit de schoorsteen van de stoomketel (klik hier voor beeld openingshandeling). De warmte in de schoorsteen wordt gebruikt om het voedingswater voor te verwarmen. De besparing op het gasverbruik bedraagt 15%. Marfo scheidt al haar afvalstromen zoals plastic, hout, glas en blik. Al deze milieugerichte acties zijn bij Marfo verankerd in het ISO 14001 milieuzorgsysteem.

Herman Schaap, algemeen directeur Marfo: 'Wij gaan voor groen waar mogelijk. We nemen ook deel aan het EU project Frisbee*. Frisbee onderzoekt hoe in de toekomst in de hele koelketen van producenten tot de consument energie kan worden bespaard. Daarvoor worden nieuwe koel- en transporttechnologieën ontwikkeld die ook optimale kwaliteit en veiligheid voor de uiteindelijke consument moeten waarborgen.'


* FRISBEE: Food Refridgeration Innovations for Safety, Consumers' Benefit, Environmental Impact and Energy Optimisation Along the Cold Chain in Europe

Over Marfo
Marfo (sinds 2007 onafhankelijk van Martinair) bereidt in Lelystad complete gerechten voor onder meer gezondheidszorg, luchtvaartmaatschappijen en catering. Marfo zoekt constant naar nieuwe wegen om gasten, patiënten en bewoners lekkere, gezonde, authentieke en maaltijden te serveren, van hoge culinaire kwaliteit. Aan het hoofd van de ontwikkelkeuken staat meesterkok Pascal Jalhay. In zijn Creadôme creëert hij eerst alle gerechten in het klein om ze daarna in het groot te vertalen. De maaltijden (beeld) zijn gevarieerd: van Hollandse kost tot de meest exquise Oosterse schotels, halal- en dieetgerechten. Voor zorginstellingen en ziekenhuizen ontwikkelt Marfo onder de naam Chef Martin innovatieve voedingsconcepten. Marfo bereidt goede vriesverse maaltijden, met meer dagelijkse kwalitatieve keuze voor de individuele patiënt, bewoner of gast. De bereiding gebeurt zoveel mogelijk duurzaam me t behoud van kwaliteit en tegen een realistische prijs. Bij Marfo en Chef Martin werken circa 250 mensen. Zie ook www.marfo.com.

Kijk voor alle beelden in HTML-bijlagen of in de perskamer: http://pressdoc.com/p/00083f