Gemeente Maastricht


Koninklijke onderscheiding voor de heer R.D.A. Tilly

Op vrijdag 19 november om 18.45 uur reikt loco burgemeester André Willems in de Groote Sociëteit, Vrijthof een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de orde van Oranje-Nassau) uit aan de heer R.D.A. Tilly, beleidsmedewerker licentiecontractmanagement bij de Universiteitsbibliotheek in Maastricht, bij gelegenheid van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Personalia: Tilly, Roeland Dieudonné Anne (Roel) - gehuwd Geboren te Maastricht op 15 december 1945 (64 jaar) Adres: Helmstraat 5 c 08, 6211 TA Maastricht

Verdiensten: Decorandus is vanaf 1974 tot op heden werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek Maastricht, thans als beleidsmedewerker. De UB verzorgt binnen Maastricht University de wetenschappelijke informatievoorziening t.b.v. onderwijs en onderzoek primair voor de eigen medewerkers en studenten. Daarnaast verzorgt zij ook de digitale bibliotheekvoorziening voor de Open Universiteit en voor Connect-e-UM, de "Elektronische Bibliotheek op Maat" van de UB. Bij de UB is ook het Talencentrum ondergebracht en werken in totaal ca. 150 medewerkers. De UB bezit een grote collectie oude boeken, de zogeheten Jezuïtencollectie, die in 1971 is aangekocht door het Rijk als basis van de bibliotheek voor de toen nog op te richten Universiteit Limburg.

Decorandus werkt vanaf het eerste begin in 1974 bij de UB in fulltime aanstelling, eerst als manager van de afdeling Acquisitie en later als beleidsmedewerker licentiecontractmanagement, in welke hoedanigheid hij zich bijzonder heeft onderscheiden. Hier ontwikkelde hij ook zijn belangstelling voor "het oude boek"; zijn expertise op dit terrein opgebouwd in de loop der jaren, is groot.

Naast het gewone acquisitiewerk voor de aanschaf van wetenschappelijke publicaties, richtte hij zich in toenemende mate op de verwerving van licenties voor de toegang tot de wetenschappelijke informatie en in het bijzonder op het gebied van het wetenschappelijke tijdschrift. Hij heeft daarin t.b.v. onderwijs en onderzoek landelijk een pioniersfunctie en voortrekkersrol vervuld, waarin hij op een geheel eigen en onnavolgbare wijze zowel nationaal als internationaal te werk ging.

In 1976 was de toenmalige Rijksuniversiteit Limburg lid geworden van het in 1969 opgerichte Pica, stichting Centrum voor Bibliotheekautomatisering. In de Pica Gebruikersraad, het gemeenschappelijk overlegorgaan van alle participerende bibliotheken heeft hij in het begin van de jaren '90 op geheel eigen initiatief een oproep gedaan tot een gemeenschappelijke aanpak voor de verwerving van grote pakketten tijdschriften (big deals) en de aanbesteding daarvan. Door dit initiatief heeft hij mede aan de wieg gestaan van het, begin van de jaren 2000, opgerichte Licentiebureau van Surfdiensten, dat nu al jarenlang het licentiecontractmanagement landelijk op het gebied van de wetenschappelijke informatievoorziening verzorgt.

In de periode 2002-2006 heeft hij in een tijdelijke aanstelling bij Surfdiensten zijn expertise ingezet ten behoeve van het nog jonge Licentiebureau en proactief bijgedragen aan de verwerving van de eerste grote "big deals" van wetenschappelijke tijdschriften en grote databanken van internationale uitgevers. Verder voorzag hij toen het maatschappelijk belang van de beschikbaarheid van (digitale) content voor het medische beroepsveld. Hij heeft zich van meet af aan ingezet en beijverd voor het bespreekbaar maken bij uitgevers voor het verlenen van toegang ook ten dienste van specialisten en de medische staf van "gewone" niet academische ziekenhuizen. Voor deze beroepsgroep was in die tijd nog geen platform voor het bespreken van dit item. Pas in latere jaren van het 1e decennium van de 21e eeuw is daadwerkelijk landelijk en ook lokaal vanuit de bibliotheekwereld de realisatie in de praktijk opgepakt. De realiteit daarvan is nu genoemd `Connect-e-UM', de Elektronische bibliotheek op Maat. Dat de uitgevers uiteindelijk er in meegingen hun digitale content tegen een acceptabele kostprijs open te stellen is zijn absolute verdienste.

Daarnaast is/ was hij vanaf 1974 tot op heden op de onderstaande activiteiten actief:

Jaar Activiteit: 1974-heden promotor en inzet van zijn specifieke deskundigheid gericht op het behoud van het cultureel erfgoed (oude antiquarische boeken). Het is begonnen met zijn belangstelling voor de Jezuïtencollectie, welke in 1971 door het Rijk is aangekocht als basis voor de Universiteitsbibliotheek. 1985-1995 grote animator tot en motivator voor het vanaf begin jaren '80 gehouden landelijke Interbibliothecair voetbaltoernooi 1990-1998 initiator tot samenwerking - voor de eerste keer op dit terrein - tot het in lijn brengen van het inkopen van tijdschriften voor bibliotheken van universiteiten en hogescholen 1990-2006 initiator van het `omturnen' van het landelijk beleid inzake de inkoop van wetenschappelijke informatie van een "ieder-voor-zich"beleid naar een beleid met meer samenwerking: een"gezamenlijk" inkoopbeleid voor en binnen de universiteitsbibliotheken en eveneens voor de hogeschoolbibliotheken voor de hogeschoolbibliotheken lid van de Ouderraad van de stichting Aap Noot Mies, penningmeester van "Enter 93", een stichting tot het verwerven en het beheer en onderhoud van computers en printers op de basisschool St. Pieter in Maastricht 1998-heden belangenbehartiger voor gepensioneerde medewerkers 1998-heden lid van de Ouderraad van het Trichter- en Bonnefanten College Maastricht en van daaruit initiator tot oprichting van de Stichting Steunfonds Trichter College en voorzitter tot 2008 2003-2007 belangenbehartiger bij het Samenwerkingverband Hogeschoolbibliotheken op het gebied van het verwerven en beschikbaar stellen van digitale informatiebronnen 2008-heden opzetter van een Vereniging van Eigenaren (VVE) en van verschillende commissies voor het nieuwe wooncomplex Entre Deux Helmstraat.