Ingezonden persbericht


Persbericht 23 november 2010

BOUW TRAJECTUMCOLLEGE VAN START

Met de start van de sloopwerkzaamheden is een begin gemaakt met de grondige renovatie van het voormalige Vader Rijncollege.
Met de renovatie verbetert het klimaat van het gebouw zowel in letterlijke als figuurlijke zin.
Het gebouw krijgt een nieuwe, eigentijdse uitstraling en een modern interieur, toegespitst op het huidige onderwijs. Ook wordt het binnenklimaat verbeterd. Snelder Architecten is binnen het ontwerpteam verantwoordelijk voor de architectuur, de projectleiding van het ontwerp is in handen van Arcadis. Tevens is Arcadis verantwoordelijk voor het landschapsontwerp, alsmede de installatietechnische advisering.
Het Trajectum College is ontstaan uit de fusie van het Vader Rijn College en het Centraal College, beide scholen voor het VMBO.
Deze fusie is de uitkomst van onderzoek van de Taskforce VMBO. Deze taskforce, onder leiding van Pieter Winsemius, is in het leven geroepen om te zoeken naar oplossingen voor de leegloop van VMBO-scholen in Utrecht. Besloten werd de bestaande VMBO's te huisvesten in het gebouw van het voormalig Vader Rijn College
Dit gebouw wordt vernieuwd tot een VMBO school met ongeveer zeshonderd leerlingen. Het gebouw krijgt een vloeroppervlakte van 8.360 vierkante meter. Het bestaande gebouw is in meerdere opzichten rechtlijnig van opzet. Dit in tegenstelling tot de nieuwe manier waarop het onderwijs vormgegeven wordt. In het ontwerp wordt zowel binnen als buiten de rechtlijnigheid doorbroken. De gevels volgen niet langer de rechthoekige contouren van het bestaande pand, maar richten zich naar de omgeving. Ze maken zich los en geven een nieuw, eigen karakter aan het gebouw.
Tussen de oude en nieuwe gevel ontstaan ruimtes die gebruikt worden als buitenterras. Het gebouw telt drie verdiepingen, momenteel zonder onderling contact. Na verbouwing zorgen diverse grote vides dat de drie verdiepingen 1 geheel vormen. Via nieuwe daklichten komt daglicht door de vides op alle verdiepingen tot in het hart de ruimten.
De aula wordt vergroot, krijgt een brede tribunetrap en vormt straks het centrum van het gebouw.
De school zal in 2011 in gebruik genomen worden.
Colofon :
Opdrachtgever :Gemeente Utrecht, vertegenwoordigd door Maar! Bouwmanagement Ontwerpteam: Samenwerking Snelder Architecten & ARCADIS Nederland BV Aannemer: Van Norel, Epe
Projectmanagement: Maar! Bouwmanagement, Amersfoort