Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA: Kritisch over vrije markt bij inburgering
PvdA-raadslid Tunahan Kuzu: "Ik zet mijn vraagtekens bij de huidige vrije marktwerking in de inburgerings-sector. Het systeem moet beter."

Rotterdam, 22 november 2010 - Afgelopen week publiceerde Roos Friesland het boek Inburgeren in de praktijk - Persoonlijk verslag van een docent (DurfUitgeverij, 2010). De PvdA wil naar aanleiding van bevindingen van de auteur weten of de geschetste misstanden met betrekking tot inburgeringscursussen ook in Rotterdam voor komen en zo ja, wat het stadsbestuur hieraan denkt te gaan doen.

In het boek beschrijft de oud-docent inburgering en Nederlands als tweede taal haar ervaringen. Het boek schetst een niet altijd even positief beeld van inburgering in Nederland. "Inburgeraars hebben verschillende niveaus en motivatie. Daarom moeten wij beter kijken naar capaciteiten, houding en potentie van cursisten," zegt PvdA-raadslid Tunahan Kuzu. "Inburgerings-onderwijs op maat zorgt voor betere resultaten. Wij hopen dat het stadsbestuur dit inziet."

Ook concludeert Friesland dat vrije marktwerking in deze sector niet werkt. "Vandaar dat de PvdA wil weten of het stadsbestuur deze conclusie onderschrijft en of het college bereid is om op zoek te gaan in Rotterdam naar een oplossing voor dit probleem," zegt Kuzu. "Wij hebben ons in het verleden meerdere malen sterk afgevraagd of de huidige vrije marktwerking in de sector wel de manier is om de beste resultaten te bereiken. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Hopelijk ziet het stadsbestuur dit ook in en komt men met een oplossing."

Einde bericht