Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 22 november 2011

LightRec ziet aantal deelnemers flink stijgen
Toename producenten en importeurs in collectief inzamelsysteem spaarlampen

Nog steeds is er een toename te zien in het aantal producenten en importeurs van energiezuinige verlichting dat zich aansluit bij het collectieve inzamelsysteem. In 2010 sloten zich 23 nieuwe deelnemers aan bij Stichting LightRec, waaronder LED Nederland, Varitech, Ecoluxx en Philips Consumer Relations. Het totaal aantal deelnemers komt nu op 359. LightRec is in Nederland namens de producenten en importeurs verantwoordelijk voor de milieuverantwoorde inzameling en recycling van energiezuinige verlichting en bijbehorende armaturen.

Er bestaan nog steeds bedrijven in Nederland die zich niet bewust zijn van hun wettelijke verplichting rondom de inzameling en recycling van de energiezuinige verlichting of armaturen, die zij produceren of importeren voor verkoop. De constante groei van het deelnemersbestand toont aan dat ook de inspanningen van LightRec met betrekking tot zogenaamde 'freeriders' lonen. De nieuwe deelnemers variëren van grote spelers binnen de verlichtingsbranche tot kleinere retailers.

LightRec verwacht voor komend jaar nog een sterkere groei te zien in het deelnemersbestand. Het Europese besluit waar deze producentenverantwoordelijkheid in beschreven staat, geldt immers ook voor LED-producenten en importeurs. Jeroen Bartels, directeur van LightRec, licht toe: "Veel producenten en importeurs van LED-verlichting zijn niet op de hoogte van hun wettelijke producentenverantwoordelijkheid. Ook deze groep moet zich óf aansluiten bij een collectief systeem óf een eigen landelijk dekkend systeem opzetten. Omdat dit laatste met name voor kleine partijen te kostbaar is, verwachten we dat het aantal aanmeldingen op dit vlak nog een behoorlijke groei zal laten zien."

Producentenverantwoordelijkheid
Ieder bedrijf dat spaarlampen, TL-buizen, LED-verlichting of lichtarmaturen importeert of produceert, is door het Nederlandse besluit BEA (beheer elektrische en elektronische apparatuur) wettelijk verplicht zich aan te sluiten bij een landelijk collectief systeem als LightRec. Of kan de keuze maken zelf een landelijk dekkend inzamelsysteem op te zetten. Omdat de kosten hiervoor en voor het afgeven van garanties over de toekomstige inname en recycling hoog zijn, kiezen bedrijven in Nederland altijd voor aansluiting bij het collectieve systeem van LightRec. Het deelnemersbestand van de stichting bestaat onder meer uit detaillisten en producenten van spaarlampen en consumentenelektronica, importeurs en bijvoorbeeld retailorganisaties die verlichting onder eigen merk op de markt brengen. Organisaties als Albert Heijn, IKEA, Gamma, Praxis en Hema zijn al jaren aangesloten bij LightRec.

LightRec draagt namens de producenten en importeurs zorg voor de inzameling, het transport en de milieuvriendelijke recycling van afgedankte apparatuur. Daarnaast zorgt LightRec voor de registratie, rapportages en de garantieverplichting ten behoeve van de overheid. Bij deelnemerschap verzorgt LightRec dus alle wettelijke verplichtingen, al blijft de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de producent of importeur. De inzameling bij deelnemers, installateurs, scholen, gemeenten en detaillisten vindt plaats op afroep en wordt verzorgd door de Stichting NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten). Partijen die zeer veel lampen afdanken, zoals installateurs, krijgen een speciale container. Voor de detailhandel zijn er zogenaamde Wonderboxen die gratis worden opgehaald als ze vol zijn.

(EINDE BERICHT)

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting LightRec Nederland
Creative Venue PR en communicatieadvies
De heer J. Bartels - woordvoerder
Marianne Aalders
jba@fme.nl
m.aalders@creativevenue.nl
Tel. 079-3531350/ 06 53393138
Tel. 020 4525225

Fax. 020 4528650
www.lightrec.nl
www.creativevenue.nl (zie persruimte LightRec)

Over Stichting LightRec
Spaarlampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld. Dankzij het landelijk dekkend systeem van de Stichting LightRec Nederland kunnen afgedankte spaarlampen, TL-buizen en professionele armaturen eenvoudig en goedkoop worden ingezameld en gerecycled.

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 350 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. Dit doet zij door actief samenwerking te zoeken met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en energieleveranciers om zo gezamenlijk de inzamelingsresultaten van deze lampen te verhogen.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van spaarlampen en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer actief deel te nemen aan de landelijke Wecycle campagne.