FNV

P E R S B E R I C H T

FNV begint e-mailactie over 'zzp-affaire'

De Tweede Kamerleden Blanksma en Van Hijum (CDA), alsmede De Jong (PVV) en Huizing (VVD) kunnen zich schrap zetten. Vanmiddag komt een email-tsunami richting hun postbussen op gang. De mailtjes zijn afkomstig van gedupeerde zzp'ers die woedend zijn over het 'om gaan' van de Kamerleden in de zogeheten 'zzp-fraudezaak'. Initiatief voor de e-mailactie is van de vakcentrale FNV.

Morgen stemt de Tweede Kamer over twee moties betreffende het UWV/zzp-dossier. Een al lang slepende kwestie: duizenden zzp'ers zijn de afgelopen jaren vervolgd, omdat ze zouden hebben gefraudeerd. Zij waren door het UWV uitgenodigd om vanuit een WW-uitkering voor zichzelf te beginnen. Daarbij zijn zij slecht voorgelicht over het aantal gewerkte en niet gewerkte uren dat ze moesten opgeven. De FNV heeft dit probleem in 2009 aangekaart bij de Tweede Kamer. Dat leidde na taaie debatten met minister Donner tot de toezegging van een herbeoordeling.

Die herbeoordeling onder leiding van de oud-PvdA-voorzitter Ruud Vreeman is nog gaande. Maar de FNV en ook de Tweede Kamer zijn niet tevreden over de gang van zaken. De FNV dringt aan op beoordeling volgens criteria die door de Nationale Ombudsman zijn opgesteld. De oppositie heeft soortgelijke motie opgesteld. Dat standpunt werd tot voor kort ook door de coalitiepartijen gedeeld. Die hebben nu echter een eigen motie opgesteld, waarin een nieuwe commissie wordt voorgesteld waar ontevreden zzp'ers in beroep kunnen gaan. Vervolgens zal deze commissie bestaande uit juristen advies uitbrengen aan Ruud Vreeman.

De FNV vindt dat je de ten onrechte van fraude beschuldigde zzp'ers niet nog weer een nieuwe procedure kunt aandoen. Nederlands vakcentrale wil zo snel mogelijk eerherstel voor de gedupeerde zzp'ers.




FNV