Agfa-Gevaert Group

Europese Investeringsbank leent Agfa 130 miljoen euro voor zijn R&D-projecten op het vlak van gezondheidszorg in België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk


* Press release

* Mortsel, België

* November 22, 2010 15:00

De Europese Investeringsbank (EIB) leent 130 miljoen euro voor de financiering van de onderzoek-, ontwikkelings- en innovatieprojecten (OOI) van de IT en beeldvormingstechnologie voor de gezondheidszorg van de Agfa groep. Deze voor Agfa HealthCare strategische projecten hebben als doel zowel de efficiëntie in de gezondheidszorg als de kwaliteit van de patiëntenzorg te verhogen. Met de financiering van deze projecten ondersteunt de EIB het concurrentievermogen van Europese technologieën en draagt ze bij tot de doelstelling van de Europese Unie voor de ontwikkeling van Europa's kenniseconomie.

De projecten maken deel uit van Agfa's ruime investeringsprogramma op het vlak van gezondheidszorg. Het heeft betrekking op de OOI-activiteiten in de periode van 2010 tot en met 2013, wanneer naar verwachting het merendeel van de nieuwe producten in de hieronder vermelde gebieden op de markt gebracht zal worden. Deze OOI-activiteiten zullen vooral plaatsvinden in Agfa's R&D-centra in België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.

Het project beoogt de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe producten in drie verschillende gebieden: o Ziekenhuisinformatiesystemen en klinische informatiesystemen (Hospital Information Systems and Clinical Information Systems of HIS/CIS - ondernemingsbrede IT-systemen voor ziekenhuizen met inbegrip van het Electronisch Patiëntendossier);
o Picture Archiving and Communication Systems (PACS) voor het beheer van beeldintensieve klinische praktijken als radiologie en cardiologie; en
o Digitale Radiografie (het digitaliseren van medische beelden).

De financieringsfaciliteit van de EIB behelst een lening van zeven jaar ondertekend in het kader van de Risk Sharing Finance Facility (RSFF), ontworpen door de EIB en de Europese Commissie voor de financiering van onderzoek-, ontwikkelings- en innovatieprojecten in de Lidstaten van de Europese Unie.

Philippe Maystadt, voorzitter van de EIB, en Christian Reinaudo, CEO van Agfa-Gevaert, ondertekenden het contract van de lening vandaag, 22 november 2010, tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van Agfa in Mortsel.

Christian Reinaudo benadrukte het belang van deze lening, die zowel de interne groeistrategie van Agfa als de inspanningen om een verdere diversificatie van de financieringsbronnen te realiseren ondersteunt. De heer Reinaudo zei: "Agfa's IT-systemen voor de gezondheidszorg en beeldvormingsoplossingen geven zorgverstrekkers de mogelijkheid om betere kwaliteit en snellere service te bieden, wat resulteert in een verhoogde tevredenheid bij de patiënt. Nu de uitgaven in de gezondheidszorg wereldwijd onder druk staan, zoeken regeringen en publieke autoriteiten meer en meer hun heil in vernieuwende IT- en beeldvormingsystemen om hun kosten te drukken en om duurzame kwaliteitsvolle zorg te verzekeren."

Philippe Maystadt, voorzitter van de EIB, benadrukte dat de investeringen in de kenniseconomie van essentieel belang zijn voor Europa's concurrentievermogen en voor economische groei op de lange termijn. Hij zei: "Het is van cruciaal belang dat de Europese industrieën hun Onderzoek- & Ontwikkelingsactiviteiten versterken en hun marktaandeel in alle innovatieve sectoren verhogen om de concurrentie met de andere continenten aan te kunnen gaan. De EIB hecht veel belang aan de ondersteuning van de ontwikkeling van een kennisgebaseerde economie in Europa als een van haar prioritaire doelstellingen." Hij vervolgde: "Het is bovendien noodzakelijk dat we innoverende projecten ondersteunen met opmaatgemaakte financiële producten zoals de RSFF dat we voor de projecten van Agfa HealthCare gebruiken. Wij zijn verheugd dat we Agfa in zijn strategie kunnen ondersteunen: deze onderneming bezit leidinggevende marktposities dankzij zijn ambitieus O&O-programma's en gelooft sterk in innovatie als een essentiële component voor zijn toekomstige successen."
---