Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hogeschool Utrecht helpt fitnesscentra bij aanpak groot ledenverloop

Hoe zorgen we ervoor dat het grote ledenverloop bij de fitnesscentra afneemt? Dat vroeg brancheverenging Fit!vak in 2008 aan Hogeschool Utrecht (HU). De afgelopen twee jaar ondervroeg de HU daarom 5.000 fitnessklanten van 20 centra. Het antwoord: ken je klant, speel in op zijn behoeften en zorg ervoor dat de kwaliteit van je service voldoende is.

Uit het onderzoek van de HU blijkt dat 31% van de klanten zich verbonden voelt met hun fitnesscentrum. "De meeste klanten hebben geen binding met hun centrum. Fitnesscentra moeten dus werken aan die binding en zorgen voor meerwaarde voor hun klanten," zegt Gerrita van der Veen. Van der Veen is lector Marketing, Marktonderzoek en Innovatie bij de HU en voerde samen met collega Martin de Boer het onderzoek voor het project Fitness in Beweging uit. "Fitnesscentra moeten meer inspelen op de motieven en wensen van hun klanten. Het is voor een fitnessondernemer daarom van groot belang dat hij weet wie zijn klanten zijn. Waarom komen ze en wat raakt ze?"

Uit het onderzoek komen vier klantgroepen naar voren. Van der Veen: "Een fitnessondernemer versterkt de binding met zijn klanten als hij bewust kiest voor een bepaalde klantgroep, en aan de slag gaat met hun motieven en behoeften."

Beleving
Het lectoraat Marketing, Marktonderzoek en Innovatie onderzocht voor vijftien individuele fitnesscentra de klantgroepen en ontwikkelde specifieke activiteiten om klantgroepen te binden of te trekken. Zo koos Club Wellness in Soesterberg ervoor om haar centrum meer in te richten naar de wensen van haar grootste klantgroep: de 'belevingssporter', die fitness een leuke sport vindt en regelmatig komt sporten om zijn gezondheid op peil te houden. De lounge en andere wellness-activiteiten sloten al goed aan bij de behoeften van de sporters. De kale sportzaal werd wel aangepakt: een andere opstelling en meer aankleding zorgden voor een vergroting van de beleving.

Het project leverde daarnaast 30 uitgewerkte innovaties op voor de branche, bijvoorbeeld ICT als kans voor innovatie en de behandeling van stress en burn-out door beweging.

Kwaliteit
Uit het onderzoek blijkt dat klanten tevreden zijn over de kwaliteit van de dienstverlening in fitnesscentra: ze geven gemiddeld een rapportcijfer van 7,5. Opvallend is dat goede hygiëne en onderhoud voor de klant belangrijker zijn dan instructeurs en personeel. Algemene verbeterpunten zijn flexibele lidmaatschapsvormen, een coachende rol voor instructeurs en motiverende aandacht van het personeel.

In het onderzoek van de HU werden voor het eerst meerdere fitnesscentra meegenomen. Hierdoor is het voor elke fitnessondernemer mogelijk zijn eigen centrum te vergelijken met het gemiddelde van de branche en na verloop van tijd te toetsen of genomen maatregelen effect hebben.

Toekomst
De HU blijft ook in de toekomst betrokken bij de fitnessbranche. Van der Veen: "We verzorgen voor individuele ondernemers het onderzoek naar hun klanten en begeleiden hen bij het opstellen van een marketingplan waarin we op de wensen inspelen en gebruiken hierbij de innovatieve concepten. Dat levert kwaliteitsverbetering en focus op voor een individueel fitnesscentrum. Zo zetten wij onze kennis van marketing en onderzoek in om de vraag vanuit de beroepspraktijk te beantwoorden."

Congres
Tijdens het congres 'Kom kennis maken met uw klant' op donderdag 25 november 2010, worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd en in de middag zijn er workshops over de marketingplannen. We nodigen u van harte uit het congres bij te wonen. Het programma begint om 9:30 en wordt rond 17:00 uur afgesloten met een borrel. Locatie: Hogeschool Utrecht, De Nieuwe Poort 21, 3812 PA Amersfoort.




Ingezonden persbericht