Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Basisschoolleerlingen uit achterstandswijken leren gezond koken


* Kinderen uit groep 7 en 8 uit achterstandswijken krijgen les over gezonde voeding
* 11,2 % in de leeftijd van 2 tot 20 jaar te dik
* Landelijke aftrap Koken met Klasse

Leiden, 22 november 2010 - Koken met Klasse is vandaag landelijk van start gegaan. Leerlingen van groep 7 van basisschool de Capelle uit Amsterdam leerden vandaag samen met Iven Cudogham, presentator van AT5 programma Basta, op gezonde wijze te koken in de Makro in Amsterdam. Zij gaven hiermee de officiële aftrap van Koken met Klasse. Het project leert leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit achterstandswijken dat gezonde voeding ook lekker kan zijn.

Les over gezonde voeding
Op twintig basisscholen uit achterstandswijken in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Almere en Leiden krijgen leerlingen van groep 7 en 8 vanaf vandaag les over gezonde voeding en bewegen. Dit gebeurt onder begeleiding van een gediplomeerd diëtiste. Tijdens de officiële aftrap vandaag in de Makro in Amsterdam hadden de kinderen een rondleiding over de vers-afdelingen. Bij de afdelingen Vis, Vlees, Kaas, Brood en Groente en Fruit ontvingen zij gelijk de ingrediënten voor hun gerechten. Op de mobiele kookpunten op de winkelvloer werden de gezonde gerechten bereid. Zo is ook de opbouw van de les van Koken met Klasse.

Kinderen en overgewicht
Koken met Klasse is een programma waarbij leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in achterstandswijken op speelse en actieve wijze voorlichting krijgen over gezond eten. In Nederland is overgewicht nog steeds een groot probleem. In 2007 was 11,2% van de 2- tot 20-jarigen te dik (CBS, 5-3-2010). Vooral allochtone kinderen, kinderen in gezinnen met een lage sociaaleconomische status en kinderen van wie één of beide ouders zelf overgewicht heeft, hebben een grote kans op overgewicht. Om overgewicht tegen te gaan is het van belang dat kinderen al op jonge leeftijd voorlichting krijgen over gezonde voeding.

Unieke samenwerking
Koken met klasse is een project van Diversion dat mogelijk gemaakt wordt dankzij het Nederlands Visbureau en Stichting Kinderpostzegels Nederland. Zij stellen de opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe ter beschikking voor het project. Makro was in juni de hoogste bieder op dit vaatje en geeft nu aanvullende steun door de ingrediënten van het hele project te sponsoren.

Jean-Pierre Bienfait, algemeen directeur Makro Nederland: "Ik vind het belangrijk dat wij, als maatschappelijk betrokken bedrijf, het project Koken met Klasse mogelijk maken. Dit doen we tijdens het gehele project met verse ingrediënten en tijdens de kick off met het daadwerkelijk kunnen koken op de winkelvloer van Makro in Amsterdam."

Stichting Kinderpostzegels Nederland
Kinderpostzegels financiert projecten in binnen- en buitenland waarin veiligheid en ontwikkeling van kwetsbare kinderen centraal staan. Kijk voor meer informatie op www.kinderpostzegels.nl.