Gemeente Uithoorn

Wethouders gaan huisvuil te lijf

In witte pakken gehuld en met beschermende handschoenen graaiden de wethouders Ria Zijlstra van Uithoorn, John Levie van Amstelveen en Barbera Veltkamp van Ouder-Amstel op 12 november 2010 in huisvuil dat op een grote sorteertafel was uitgestrooid.

Plaats van handeling de gemeentewerf in Amstelveen. Zij assisteerden vandaag de vier echte afvalsorteerders van Bureau Milieu & Werk uit Tilburg. Deze specialisten onderzoeken in opdracht van de drie gemeenten hoeveel afval dat burgers apart kunnen houden, zoals bijvoorbeeld papier, glas, textiel en plastics, toch nog in de grijze container of in de blauwe restafvalzak van Ouder-Amstel verdwijnt. Want blijkbaar is afvalscheiden niet voor iedereen een automatisme, zo blijkt uit de sortering.

In 2010 onderzoeken de drie gemeenten twee keer de samenstelling van het restafval dat in de grijze container of de blauwe restafvalzak wordt aangeboden. De eerste meting heeft in juni 2010 plaatsgevonden.

Uit zowel laagbouw als hoogbouw van elke gemeente is het huisvuil van veertig willekeurige huishoudens opgehaald. Op 12 november was het huisvuil uit de laagbouw van Amstelveen en Uithoorn aan de beurt. Het huisvuil is per gemeente in porties op een tafel uitgestrooid en helemaal uitgezocht op maar liefst achttien verschillende afvalstromen. De vier afvalsorteerders hebben elk stuk afval in een van de 18 containers gegooid.

Het bevorderen van hergebruik en daarmee het verminderen van de hoeveelheid te verbranden afval is een belangrijke doelstelling van het gemeentelijk afvalbeleid. De gemeenten Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn willen de gescheiden inzameling van afval verbeteren. De uitkomsten van de sorteeranalyse geven de wethouders inzicht in welke

afvalstromen nog meer gescheiden kunnen worden ingezameld. Laatst gewijzigd: 22 november 2010