Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

Kamerdebat over begroting EL&I:
Export en innovatie cruciaal voor economisch herstel

Zoetermeer, 22 november 2010 - De vooruitzichten voor de groei van de export in de technologische industrie zijn gunstig, zo blijkt uit een onderzoek van FME naar internationaal ondernemen onder bedrijven in de technologische industrie. Van de 482 respondenten verwacht bijna twee derde in 2011 een (sterke) toename van de buitenlandse omzet. FME-voorzitter Jan Kamminga: "De export is op dit moment de drager van het economisch herstel. Onze industriële bedrijven leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Om dat te kunnen blijven doen, is innovatie cruciaal. Dit besef zou leidend moeten zijn in het Kamerdebat over de begroting van het nieuwe ministerie van EL&I."

Kamminga: "Het kabinet onderkent het belang van export en innovatie en kiest terecht voor een economische- topgebiedenaanpak. Dat het kabinet daarin zowel plaats inruimt voor bevordering van innovatie als voor het stimuleren van export stemt tot tevredenheid. Groot punt van zorg blijft echter het ontbreken van de financiële onderbouwing van deze mooie plannen. Wij pleiten voor het inbedden van de bestaande innovatieprogramma's en de bestaande exportinstrumenten in het ambitieuze topgebiedenbeleid van de regering. Je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden."

Het onderzoek geeft ook inzicht in hoe de technologische industrie zich onderscheidt in het buitenland. Bedrijven in de technologische industrie concurreren in het buitenland voornamelijk op kwaliteit (81 procent) en het kunnen bieden van een totaaloplossing voor de klant (56 procent). Innovatie (42 procent) en prijs (40 procent) zijn daarnaast van belang voor de concurrentiepositie. Voor de continuïteit van de exportgroei is het daarom van groot belang dat de technologische industrie op de drie belangrijkste elementen (kwaliteit, totaaloplossing, innovatie) goed blijft presteren.

De top tien van groeimarkten wordt aangevoerd door 'dichtbij'-markten als Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Hierna nemen opkomende markten een belangrijke plaats in. Rusland staat als nummer vijf op een opvallende plek: voor 24 procent van de respondenten is Rusland inmiddels een belangrijke groeimarkt. De opkomende markten voeren de top 10 van landen met de meeste handelsbarrières aan. Zaken doen met China levert de meeste problemen op. Deze nummer 1 wordt op de voet gevolgd door Rusland en Brazilië. "Vooral de moeizame en vaak oneerlijke douaneprocedures en de interne regelgeving zijn een doorn in het oog van ondernemers", constateert Kamminga. "Een eerlijk speelveld en gelijke toegang tot buitenlandse markten zijn onontbeerlijk bij internationaal zaken doen. Ook daar ligt een mooie taak voor het kabinet."