Gemeente Tilburg

Tilburg ontvangt ¤ 4,4 miljoen voor
verkeersprojecten

Acht gemeenten in Midden-Brabant en provincie akkoord over subsidie De gemeente Tilburg ontvangt 4,4 miljoen euro subsidie van de provincie voor in totaal twintig verkeersprojecten. Acht gemeenten in Midden-Brabant en de provincie, verenigd in de GGA Midden-Brabant (Gebiedsgerichte Aanpak Midden-Brabant), zijn akkoord met de subsidieverstrekking. Enkele in het oog springende projecten zijn de reconstructie van de Bosscheweg en de aanleg van fietspaden/-stroken in onder meer de Bisschop Zwijssenstraat, Frans Lisztstraat, Mingerbergstraat, Roodeschoolstraat, Renkumlaan en Oostburgstraat. Roel Lauwerier, wethouder verkeer en vervoer: "Van alle regionale verkeersprojecten kan worden gesteld dat Tilburg goede projecten heeft ingediend. Ze zijn namelijk vrijwel allemaal gehonoreerd. Ze dragen allemaal bij aan de bereikbaarheid van de stad voor fietsers en automobilisten. Van groot belang, omdat onze stad economisch profiteert van een goede doorstroming van verkeer."

Veel geld in Burgemeester Bechtweg
Een belangrijke bijdrage ontvangt Tilburg voor drie viaducten die nodig zijn vanwege de verbreding van de Burgemeester Bechtweg. De regio besloot om ál het geld dat zij van de provincie kreeg uit het verkeersveiligheidbudget (¤ 1.670.200) plus nog ¤ 555.900 uit eigen zak te steken in de aanleg van viaducten over deze belangrijke rondweg. De verbreding verbetert de verkeersveiligheid en de doorstroming aanzienlijk. De kosten van het totale uitvoeringsprogramma zijn ¤ 25,5 miljoen, waarvan de acht gemeenten het grootste gedeelte zelf betalen. De provincie Noord-Brabant draagt er ¤ 5,6 miljoen aan bij. Na goedkeuring van Gedeputeerde Staten en de acht colleges gaan de gemeenten volgend jaar aan de slag met de uitvoering van de projecten en maatregelen. Extra fietsenstallingen bij stations in Tilburg staan overigens niet meer in het uitvoeringsprogramma, maar komen er wel. De provincie en ProRail betalen deze voor honderd procent.

Samenwerken aan oplossingen
De GGA Midden-Brabant is een samenwerkingsband van acht gemeenten (Dongen, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk), de provincie Noord-Brabant, politie en Rijkswaterstaat. Zij werken samen aan oplossingen voor de bestaande verkeer- en vervoerproblemen in de regio. Jaarlijks omschrijven ze in een regionaal uitvoeringsprogramma de maatregelen voor het jaar erop. Het Regionaal Meerjaren Maatregel Pakket 2011-2013 omschrijft de investeringen voor verkeer en vervoer voor de komende jaren. Ondanks de bezuinigingsopgave steken de gemeenten fors in op infrastructurele verbeteringen. Denk aan verbeteringen aan fietspaden en het herinrichten van dit buitengebied tot een zestig kilometer gebied.