Ingezonden persbericht


Gezamenlijke aanpak moet pakkans vergroten

Detailhandelsonderwijs traint leerlingen in veiligheid

Uit het onderzoek 'Overvallen in Nederland' blijkt dat de pakkans van overvallen de afgelopen jaren is gedaald. Het onderzoek is vandaag aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie overhandigd. De daling van de pakkans is zorgelijk voor de winkeliers en hun medewerkers die slachtoffer zijn geworden van een overval. Sander van Golberdinge, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: 'Voor winkeliers is het vinden van de daders doorgaans een moment dat rust geeft. Het draagt bij aan het verwerken van de overval.' Genoemde daling is ook zorgelijk, omdat overvallers recidiveren. Overvallers mogen geenszins de indruk hebben dat hun misdaden onbestraft blijven.

Investeren in preventie

De detailhandel neemt zijn verantwoordelijkheid: hoe meer overvalgeweld voorkomen wordt, des te beter. Elk jaar geeft de detailhandel circa ¤ 290 miljoen uit aan preventie, waaronder het trainen van de winkeliers en medewerkers. Maar daar blijft het niet bij. Detailhandel Nederland gaat in gesprek met de Regionale Opleidingen Centra (ROC's) om te kijken of alle detailhandelsopleidingen (MBO) lessen kunnen aanbieden over veiligheid. Dan zijn de aankomende medewerkers al voordat zij aan een mooie loopbaan in de winkel beginnen, vertrouwd met preventie. De detailhandel wil in de toekomst investeren.

Grens aan preventie

Maar ook hier, zoals het onderzoek 'Overvallen in Nederland' concludeert, ligt een grens bij wat van winkeliers redelijkerwijze in een rechtsstaat kan en mag worden verwacht. Ten overstaan van misdadigers die zich op een gewelddadige manier andermans eigendommen willen en kunnen toe-eigenen, draagt de overheid een bijzondere verantwoordelijkheid. Detailhandel Nederland steunt dan ook initiatieven van minister Opstelten (Veiligheid) om de pakkans van overvallers te vergroten en de strafeis te verhogen.

Achtergrond

Het onderzoek 'Overvallen in Nederland' is in de periode februari-juli 2010 uitgevoerd door hoogleraar C. Fijnaut in samenwerking met het onderzoeksinstituut IVA. Het beschrijft de ontwikkelingen van de overvalcriminaliteit in de laatste tien jaar. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Taskforce Overvallen. Hierin werken bedrijfsleven en overheid samen.