Zeehondencreche Pieterburen

Goede tijden slechte tijden

Een goed bericht om te beginnen: Maarten Stekelenburg zwemt weer. Hij is zaterdag samen met nog vijf zeehonden vrijgelaten in de Dollard. Om te laten zien hoe blij ze waren, bleven ze een hele tijd spelen en zandhappen in het slik. Nog meer goed nieuws: onze nieuwe TV-clip "Love of my life" is al een paar keer op TV geweest en we krijgen hele leuke reacties. Maar er werden ook weer zieke zeehonden naar de crèche gebracht...

De meeste zeehonden komen nu binnen met longwormproblemen en dat zal de komende maanden gewoon doorgaan. Er zijn op dit moment nog 121 zeehonden in huis. Gelukkig kan een aantal van hen binnenkort terug naar zee.

We zijn druk met het wetenschappelijk onderzoek bezig om te kijken wat er aan de hand is in de Waddenzee en de Noordzee. De extreme problemen met parasieten houden nog steeds aan. In de winter zijn de zeehonden ook in de Noordzee om hun vis te vangen. In deze periode worden de meeste zieke dieren dan ook aan de Noordzeekant van de waddeneilanden gevonden.
Hiroon
Een paar jonge vinders vonden op Ameland al vier zeehonden. Ze belden er onze EHBZ-er Dirk Visser voor uit zijn bed, maar die had het er graag voor over. De laatste zeehond heet Hiroon: een combinatie van hun voornamen Hidzer, Rob en Onno. Dirk Visser zei: Hiroon klink als een Griekse God en de jeugd heeft de toekomst... Hiroon had een plastic koord om zijn nek, dat al diep was ingegroeid. Daar hebben we hem meteen van af geholpen.

Ook werden er twee gevonden bij de zandsuppletie op Ameland; ze werden direct geadopteerd door Boskalis. Die zeehonden heten dan ook Bos en Kalis. Fijn dat bedrijven hun liefde voor de natuur ook laten zien.

Weet u dat we nog steeds handdoeken nodig hebben? Die hebben we nooit genoeg. Dus als u wat over heeft: graag naar Pieterburen!

In de komende weken worden de baby's van de grijze zeehonden geboren. We hopen op heel mooi vorstweer. Storm met hoog water moeten we dan beslist niet hebben, want de jongen kunnen met hun witte baby-vacht de eerste drie weken niet zwemmen. En als de zandbanken waarop ze geboren worden en drie weken gezoogd worden onder water lopen, dan spoelen al die jongen er af. Veel komen er dan in de problemen. Daarom volgen we iedere dag de weersverwachtingen; we hopen op een rustige winter met als het even kan een elfstedentocht.

21-10-2010 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart