Gemeente Someren


Informatiebijeenkomst vergeetachtigheid en dementie

Dinsdag 23 november aanstaande wordt in de Ruchte een informatiebijeenkomst georganiseerd over vergeetachtigheid en dementie. De bijeenkomst is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Someren en vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur.

Iedereen vergeet wel eens iets, maar als je ouder wordt denk je dan wel eens: "Ik zal toch niet dement worden?". Wanneer een jongere iets vergeet sta je daar niet lang bij stil. Wanneer je als vijftigplusser echter twee keer vergeet iets aan een ander door te geven maak je je zorgen over je geheugen. Dementering is een ingrijpend schrikbeeld voor jezelf en de mensen die bij jou betrokken zijn. De aandoening kan van grote invloed zijn op het sociaal functioneren. Het is een langdurig en soms langzaam voorschrijdend proces. Voor de gemeente Someren geldt dat er in 2008 reeds 195 mensen geregistreerd stonden met de diagnose dementie. Naar verwachting zal dat aantal in 2040 toegenomen zijn met ruim 240%.

In de informatiebijeenkomst omtrent dit thema willen we enerzijds geruststellen: iets vergeten wil echt niet altijd zeggen dat je dement aan het worden bent. Anderzijds willen we echter goede informatie bieden betreffende dementie om het thema algemeen bespreekbaar te maken. De bijeenkomst `Dementie, ook onze zorg' komt tot stand op initiatief van de gezamenlijke ouderenorganisaties in Noord-Brabant in samenwerking met de KBO Someren, Onis, Samen voor dementie Deurne Asten Someren en de gemeente Someren.

De bijeenkomst staat onder leiding van mevrouw An van Eijk van de KBO. Het welkomstwoord wordt gesproken door wethouder Theo Maas.

De voorlichting wordt verzorgd door een vertegenwoordiger van de gezamenlijke ouderenorganisaties. Na de pauze wordt er een film gedraaid en kunt u vragen stellen aan een deskundig panel. De panelleden kunnen u o.a. vertellen waar u voor vragen en hulp bij vergeetachtigheid en dementie terecht kunt, met name in uw eigen regio. Daarnaast is Alzheimer Nederland aanwezig met een informatietafel.

Meer informatie

Aanmelden hoeft niet. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in het thema. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: An van Eijk, KBO Someren, telefoon 0493-491628 of Carolien van den Boomen/Marianne Lenders, Onis, telefoon 0493-441234.