Gemeente Den Helder

Gemeente praat met sportclubs over jongeren en alcohol 2010-11-05

De gemeenten in de Kop van Noord-Holland willen het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Ook de gemeente Den Helder gaat in gesprek met alle partijen die daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. En dat is niet alleen de traditionele horeca of de detailhandel: Op dinsdag 23 november praat de gemeente met besturen van sportverenigingen en buurthuizen.

Nederlandse jongeren drinken (teveel) alcohol op (te) jonge leeftijd. Bijna negentig procent van de jongeren drinkt alcohol voordat ze zestien zijn. `Nee' zeggen blijkt lastig. Net als elders in Nederland drinken jongeren in de Kop van Noord-Holland te vroeg, te veel en te vaak. Sinds een paar jaar weten we dat alcohol veel schadelijker is voor jonge hersenen dan we tot dan toe dachten. Overmatig en jong drankgebruik leidt tot blijvende beschadigingen.

In gesprek
De gemeenten willen de trend van overmatig, jong alcoholgebruik doorbreken. Het voorkomen van schadelijke gevolgen voor hun ontwikkeling en het voorkomen van overlast staan daarbij voorop. Daarom hebben ze, onder de noemer `Helder in de Kop', de handen ineen geslagen om het alcoholgebruik onder jongeren aan te pakken. Thuis, op straat, op school, in het uitgaansleven, maar ook in de sportkantine. Alcoholmatiging gaat vooral om gedragsverandering. Dat verlangt een specifieke aanpak op vele fronten én een hele lange adem. In dit najaar ligt de nadruk op het voeren van gesprekken. Met horecaondernemers, maar ook met paracommerciële instellingen, zoals sportclubs met een kantine.

Bijeenkomst voor sportclubs en buurthuizen
De gemeente organiseert op dinsdag 23 november een bijeenkomst voor besturen van die sportverenigingen en buurthuizen. In die bijeenkomst wordt het regionele project en de aanpak toegelicht. Ook worden de mogelijkheden voor samenwerking verkend. Aanwezig zijn onder meer: wethouder Turnhout-van den Bosch en de heer S. Dijkstra, projectleider Jeugd en Alcohol, Kop van Noord-Holland.

Helder in de Kop
Onder dat motto binden Den helder, Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Texel, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe de strijd aan tegen overmatig en gevaarlijk drankgebruik onder jongeren. Met een breed pakket maatregelen willen de gemeenten dat jongeren tot 16 jaar geen alcohol gaan drinken en jongeren vanaf 16 jaar hun alcoholconsumptie matigen. De GGD Hollands Noorden heeft daarvoor een plan ontworpen.

Onder leiding van een stuurgroep met burgemeesters en wethouders zijn drie werkgroepen aan de slag met de onderwerpen educatie en draagvlak, regelgeving en handhaving, en communicatie. Aan de uitvoering betalen de provincie Noord-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken mee.