Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


12/11/10 08:32

Takkenronde op 23 november

Op 23 november 2010 komt Afvalbedrijf De Meerlanden met speciale wagens takken en ander snoeiafval inzamelen tijdens de zogenaamde ?takkenronde'. Het afvalbedrijf kan vanaf 7.30 uur langskomen.

U kunt op deze dag takken en ander snoeiafval aanbieden. Daar gelden de volgende regels voor:

- Bundel de takken met touw (niet met ijzerdraad of plastic);
- Takken mogen niet langer dan 1,5 meter zijn;
- De bundel mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo (door ??n persoon te tillen);

- Bied geen zakken met blad en klein snoeiafval aan. Dit kleine tuinafval kan, zonder vuilniszak, in de afvalcontainer voor het gft;
- Zorg ervoor dat de takken gebundeld om 7.30 uur aan de rand van de weg liggen.

Uitsluitend takken
Vanwege de verwerking is het belangrijk dat er tussen de takken geen ander afval aanwezig is. Tuinhekken, bielzen en schuttingen worden uiteraard niet meegenomen. Dit valt onder grofvuil.

Wat gebeurt er met het snoeiafval?
Takken en ander snoeiafval dat afkomstig is van de takkenronde wordt nu nog alleen verwerkt tot compost, maar het biedt veel meer mogelijkheden. Eind 2010 is er een geheel nieuwe verwerkingsinstallatie gereed voor de vergisting van gft-afval. Bij vergisting komt gas vrij. Van dit gas maken we groengas en C02. De installatie levert ook compost en warmte. Warmte wordt geleverd aan het glastuinbouwgebied. Compost en C02 laten bloemen, groente- en fruitplanten groeien. Groengas kan je gebruiken om te verwarmen en je kunt er op rijden. Straks rijden de vuilniswagens van De Meerlanden klimaatneutraal op het gft-afval dat ze zelf inzamelen!

---