GroenLinks

GroenLinks wil een `Geen-gezeur-aan-mijn-deur-register

Dinsdag 23 november 2010, 11:32u -

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de begroting van het nieuwe ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. GroenLinks wil dat de consument centraal komt te staan bij het nieuwe ministerie en pleit voor een `Geen-gezeur-aan-mijn-deur-register' en voor een verbod op het naar boven afronden van mobiele belkosten.

GroenLinks- Kamerlid Bruno Braakhuis (woordvoerder economische zaken): "Het oude ministerie van Economische Zaken was in het verleden alleen bezig met slecht geregisseerde liberaliseringen en had een heilig geloof in ongebreidelde marktwerking. Dat moet anders, want de consument is er geen klap mee opgeschoten. De consument moet centraal komen te staan bij het nieuwe ministerie van ELI".

GroenLinks wil dat er analoog aan het `Bel-me-niet-register' een `Geen-gezeur-aan-mijn-deur-register komt'. Als consument krijg je daardoor het recht om het in een register vast te laten leggen als je geen prijs stelt op ongevraagde, commerciële deur tot deur-verkoop.

Braakhuis: "Wie kent het niet? Na een lange dag werken zit je net lekker te eten en dan belt er een verkoper aan. Tegen de tijd dat je aan de verkoper hebt uitgelegd dat je echt niet geïnteresseerd bent, is je eten koud. Erg vervelend. Ik vind dat de consument het recht heeft om zich te vrijwaren van dit soort ongevraagde verkoop. Ik zal de minister vragen om maatregelen te nemen. Is hij daar niet toe bereid, dan kom ik met een eigen initiatiefwet om het
`Geen-gezeur-aan-mijn-deur-register' te regelen".

Het is GroenLinks daarnaast een doorn in het oog dat mobiele telecomaanbieders de belkosten afronden op minuten. De consument betaalt daardoor tot wel 40% meer dan in het verleden, toen je nog gewoon betaalde voor wat je kreeg. De minister heeft vandaag in antwoord op vragen aangegeven dat hij dit niet wil verbieden.

"De mobiele telecomaanbieders gedragen zich als dieven van onze portemonnee. De minister moet daar een stokje voor steken. Ik zal een motie indienen, waarin ik de regering vraag om het naar boven afronden van de belkosten te verbieden. Als je in de supermarkt 52 gram tomaten koopt, dan hoef je toch ook geen ons af te rekenen?", aldus Braakhuis.