Gemeente Maassluis

Winkelen in Steendijkpolder weer 'als nieuw'


Met man en macht worden de laatste werkzaamheden verricht aan het vernieuwde winkelcentrum Steendijkpolder. Samen met bewoners, winkeliers en de gemeente Maassluis is na zo'n driekwart jaar van voorbereiding, afstemming, keuzes maken en enthousiast met de handen uit de mouwen, het winkelen in de Steendijkpolder straks weer `als nieuw'. Inwoners van Maassluis en de omgeving in het bijzonder, kunnen genieten van een mooi en veilig winkelcentrum tijdens hun inkopen voor de feestdagen in december. Vereniging Van Eigenaren (VVE) en gemeente zijn blij met het resultaat en de samenwerking.

Op initiatief van de winkeliers zijn de overkappingen en de winkelentrees aangepast aan de huidige wensen en behoefte. De gemeente zorgde voor vernieuwing van het openbaar gebied in en rond het centrum: het regenwaterriool, de bestrating, de beplanting en het zitmeubilair. Alle werkzaamheden in het binnenterrein zijn in december klaar, echter het werk aan de buitenzijde langs de J. Schoutenlaan en de Multi Functionele Accommodatie kan mogelijk nog tot begin 2011 duren.

Resultaat na initiatieven vanaf 2007

Vanaf 2007 vond op initiatief van de winkeliers met inschakeling van een ontwikkelaar overleg plaats om dit winkelcentrum grondig aan te passen. Over de grootschalige aanpak voor sloop en verplaatsing van de Wethouder Smithal werd echter geen overeenstemming bereikt. Nadat de voorbereidingen van deze plannen in juli 2009 zijn gestaakt, hebben de VVE van zowel de bewoners als de winkeliers het initiatief genomen om het winkelcentrum te renoveren. De gemeente heeft de initiatieven ondersteund en meegewerkt aan de zorgvuldige procedure, de vergunningen en een aanpak voor het buitengebied.

Wethouder Keijzer is enthousiast over het resultaat: "Afgelopen maand ben ik bijna wekelijks in het winkelcentrum geweest; het werd steeds mooier. Het vervangen van de trappen voor de bereikbaarheid van de woningen is een zeer goede zet geweest. Ook de winkels en de entree hebben hiermee een nieuw gezicht gekregen. En het is ons gelukt: de werkzaamheden zijn vóór de feestdagen klaar zoals de winkeliers wilden, de winkels zijn goed bereikbaar voor bezoekers en de reclame-uitingen zijn aangebracht. Ik denk dat het plezierig is om te werken en winkelen in het nieuwe winkelcentrum en om ernaast te mogen wonen."

Dankzij inzet van ondernemers

Ook Nico Rol, voorzitter van VVE Steendijkpolder en Claudia Wildenburg, winkelier van het winkelcentrum en voortrekker van de renovatie reageren positief: "Het winkelcentrum is van een gedateerd buurtcentrum veranderd in een modern wijkwinkelcentrum, met zowel nieuwe als bestaande ondernemers. Dit was echter vooral mogelijk door de inzet van de ondernemers en de VVE. Maar ook een pluim aan onze gewaardeerde klanten uit met name de Burgemeesterswijk en de Steendijkpolder, naast alle andere Maassluizers. Zij behielden immers het geduld en bleven ons bezoeken, tijdens de lange voorbereiding- en verbouwperiode van zo'n vijf jaar. Het ontwerp en begeleiding van het architectenbureau Wim de Bruijn, het werk van het Maassluise aannemersbedrijf Jacco de Haas, het zitmeubilair van de firma Van Dijk uit Maasland en tot slot de inzet van de gemeente maakt dat ons winkelcentrum weer voldoet aan de wensen van deze tijd. Ik kijk uit naar een gezamenlijke opening in het voorjaar van 2011 en mogelijk ook een aanpassing van de parkeerterreinen rond het winkelcentrum en de omgeving. Dan is het echt af!"
Fotobijschrift: Wethouder Keijzer geeft Claudia Wildenburg, winkelier en voortrekker van de renovatie van het winkelcentrum Steendijkpolder een bos bloemen als dank voor de prettige samenwerking