Stichting Wakker Dier

Verkiezing Wakker Dier: De Librije Vegetariërvriendelijkste Sterrenrestaurant van Nederland
(23 november 2010)
Restaurant De Librije te Zwolle, in het bezit van drie Michelinsterren, is vandaag door Wakker Dier uitgeroepen tot het vegetariërvriendelijkste sterrenrestaurant van Nederland. De jury van Wakker Dier bestond uit TROS-presentatrice en schrijfster van vegetarische kookboeken Antoinette Hertsenberg; schrijver, presentator en sexy vegetariër 2009 Leon Verdonschot; en Volkskrantredacteur en vegetarisch kok bij de Volkskeuken Pay-Uun Hiu. De jury koos unaniem voor De Librije. Op de tweede plaats eindigde Au coin des bons enfants in Maastricht. Op de derde plaats: Schathoes Verhildersum in Leens. Chef-kok Jonnie Boer van De Librije publiceerde eerder een vegetarisch kookboek en is blij met de titel: "Ik heb het koken met groenten altijd geweldig gevonden. Eigenlijk is de vegetarische keuken de mooiste keuken." Nu vandaag de nieuwe Michelingids uitkomt, wilde Wakker Dier weten in welk sterrenrestaurant je het beste terecht kunt voor een vegetarisch diner. De prijs is een reactie op de Michelinsterren, die geen rekening houden met duurzaamheid. Wakker Dier hoopt met deze verkiezing Michelin wakker te schudden: "Zo'n toonaangevende club als Michelin kan het zich niet veroorloven achter te blijven. Het wordt tijd dat ook Michelin gaat letten op duurzaamheid, zoals een goed vegetarisch aanbod bij de restaurants."

Voor Antoinette Hertsenberg was de keuze duidelijk: "Het vegetarisch menu van De Librije is een belevenis. Hier voel je als vegetariër bezieling en passie, een nieuwe invulling van een vegetarische maaltijd." Leon Verdonschot: "Bij De Librije hebben ze echt hun best gedaan iets heel bijzonders te verzinnen; bij elk van de 8 gangen wilde ik eerst een tijd in stilte naar mijn bord kijken." Om tot hun eindoordeel te komen hebben de juryleden vooral gelet op smaak, originaliteit, presentatie van het eten en de kwaliteit van de ingrediënten. Pay-Uun Hiu: "Uitzonderlijk zijn de jonge groenten, afkomstig uit de eigen kas van De Librije: piepkleine worteltjes, ienemienie paksoytjes, babywitlofjes, pinkdunne courgettes en pas ontkiemde aspergekopjes."

De jury roemde ook de nummer twee, Au coin des bons enfants, om haar originele gerechten, zoals de gebakken grapefruit en de gecaramelliseerde witlof met aardappelsaus en truffel. Bij Schathoes Verhildersum sprak de prettige, landelijke sfeer de juryleden erg aan. "En de vloeibare salade smaakt net zo fantastisch als haar naam klinkt!" aldus Leon Verdonschot. Bij alledrie de restaurants voelde de jury zich als vegetariër zeer welkom. Pay-Uun Hiu: "Voor deze koks lijkt het geen enkel probleem of je vegetarisch wilt eten, of vlees en vis. Er wordt met grote zorg en op sterrenniveau vegetarisch gekookt."

Voor de verkiezing inventariseerde Wakker Dier de menukaarten van alle sterrenrestaurants in Nederland en selecteerde de restaurants die een uitgebreid vegetarisch menu op hun website presenteerden. Op basis van de menu's koos de jury vervolgens drie restaurants uit en bezocht deze.

Vegetarische gerechten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. Steeds meer mensen eten een of meerdere dagen per week vegetarisch. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Team 4 in opdracht van Wakker Dier in 2009 blijkt dat 41% van de Nederlanders 2 tot 4 dagen per week geen vlees eet en 9% zelfs meer dan 5 dagen in de week geen vlees eet.