Openbaar Ministerie

OM: Voorburger de cel in na verzinnen gewelddadige beroving en diefstal

23 november 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Een 19-jarige Voorburger die ervan wordt verdacht dat hij van zijn werkgever een zending van 83 mobiele telefoons heeft gestolen en vervolgens een valse aangifte bij de politie heeft gedaan, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een half jaar de gevangenis is.

De officier van justitie eiste vandaag negen maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk tegen de 19-jarige verdachte. De tweelingbroer van de 19-jarige Voorburger moest vandaag als medeverdachte voor de rechter verschijnen omdat hij valselijk het alarmnummer 112 heeft gebeld. Hij hoorde een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand tegen zich eisen. De zaak tegen de derde verdachte (25-jaar uit Den Haag) is aangehouden.

Valse aangifte

De politie van bureau Pijnacker-Nootdorp startte op 5 november vorig jaar een onderzoek naar een gewelddadige diefstal van de mobiele telefoons nadat ze een 112-telefoontje binnenkregen van een beroving. Eén van de twee broers uit Voorburg deed vervolgens aangifte omdat hij zou zijn beroofd. De verdacht vertelde dat hij in zijn bedrijfswagen bij een tankstation langs de A13 door drie mannen was klemgereden. De Voorburger was volgens zijn verklaring met een lading mobiele telefoons op weg naar Schiphol. Hij vertelde de politie dat hij door drie mannen was overmeesterd, was vastgebonden en achterin zijn eigen bedrijfsbus was gegijzeld. De daders zouden er met de 80 pakketjes vandoor zijn gegaan.

De politie schakelde via het regionale opsporingsprogramma Team West de hulp in van het publiek. Gedurende het onderzoek kreeg de politie steeds meer aanwijzingen dat het verhaal van de 19-jarige Voorburger niet klopte. Zo waren er geen getuigen die de overval hadden gezien, was er niets van een overval te zien op de camerabeelden van het benzinestation en kwamen de track and trace gegevens van het busje niet overeen met de verklaring van het vermeende slachtoffer.

Hierdoor kwam de Voorburger zelf in beeld als verdachte. Ook zijn broer, een 25-jarige Hagenaar en nog een vierde verdachte die zich momenteel in het buitenland ophoudt, kwamen in beeld als verdachten. De rechtszaak tegen de 25-jarige verdachte zal op een later moment voorkomen. De vierde verdachte kon vanwege zijn verblijf in het buitenland nog niet worden aangehouden.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.