Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 23 november 2010

Vidi-subsidies voor veertien excellente onderzoekers UvA en AMC

Gepubliceerd op 23 november 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent veertien onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC-UvA) een Vidi-subsidie toe. Elke wetenschapper ontvangt maximaal 80.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. In totaal reikt NWO in deze ronde 88 Vidi-subsidies uit (556 onderzoekers dienden een aanvraag in). De UvA sleept de meeste subsidies in de wacht van alle universiteiten.

De Vidi-subsidie is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. De subsidie is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen, en deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.

De toekenningen


* Dr. Diederik van de Beek (Neurologie): Nekkramp als hersenkraker Nekkramp (hersenvliesontsteking) is een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Erfelijke kenmerken bepalen of je de ziekte krijgt en of je eraan doodgaat, maar hoe dit werkt is een mysterie. In dit landelijk onderzoek gaat Van de Beek tot diep in het erfelijk materiaal van mens en bacterie om deze hersenkraker op te lossen.


* Dr. Maurice Bun (Kwantitatieve economie): Paneldata en causaliteit Economische beleidsevaluaties zijn vaak gebaseerd op niet-experimentele gegevens. De statistische analyse van beleidseffecten wordt hierdoor bemoeilijkt, omdat beleidswijzigingen juist beïnvloed worden door de doelvariabelen. Bun gebruikt de veelzijdigheid van paneldata om de causale relatie tussen beleid en beleidseffecten in kaart te brengen.


* Dr. Claudio Castelnovo (Theoretische fysica): Kwantummaterie: nieuwe vormen van magnetisme en kwantuminformatie Het onderzoek van Castelnovo richt zich op materialen waarin elkaar tegenwerkende krachten aanleiding geven tot ongebruikelijke vormen van magnetisme en tot nieuwe kwantummechanische verschijnselen. Het verkent bovendien de mogelijkheid zulke materialen aan te wenden voor de opslag en de bewerking van kwantuminformatie.


* Dr. Marc Davidson (Wijsbegeerte): Mondiaal beleid voor biodiversiteit
Met dit onderzoek wil Davidson beleid ontwikkelen om de achteruitgang van de mondiale biodiversiteit tegen te gaan. Welke economische instrumenten kunnen worden ingezet? Hoe kunnen we het resultaat meten? Wie behoort de kosten van bescherming te dragen?


* Dr. David Dubbeldam (Scheikunde): Ontwerpen van nanoporeuze materialen met de computer
Metal-organic frameworks zijn poreuze materialen die men op een tekentafel kan ontwerpen alvorens ze echt te maken in een laboratorium. Met computersimulatie kan men dit ontwerp efficiënt analyseren en optimaliseren voor de opslag en scheiding van gassen.


* Dr. Catarina Dutilh Novaes (Wijsbegeerte): De wortels van deductie In een deductieve redenering volgt de conclusie noodzakelijk uit de premissen, zonder de interferentie van externe informatie. Maar wat doen we eigenlijk als we deductief redeneren? In dit onderzoek bekijkt Dutilh Novaes de filosofische, psychologische en historische aspecten van deductie in hun samenhang.


* Dr. Margriet van Eikema Hommes (Kunstgeschiedenis & Conservering en Restauratie): Achter de schermen van beschilderde kamers In vroeger eeuwen zijn veel schilderingen gemaakt voor een specifieke locatie. Deze historische interieurs zijn een belangrijke bron. Ze vertellen ons over de denkbeelden van de opdrachtgevers en de visuele vertaling daarvan door kunstenaars. In dit project onderzoekt Van Eikema Hommes voor het eerst de oorspronkelijke verschijning, visuele samenhang en historische context van dit cultureel erfgoed.


* Dr. Hilde Geurts (Psychologie): Veroudering bij autisme Mensen die verouderen worden vaak trager en vinden het lastiger om dingen tegelijkertijd te doen. Mensen met autisme ervaren dit al als ze jong zijn. Wat gebeurt er als mensen met autisme verouderen?


* Dr. Jochen Heinloth (Wiskunde): Parameterruimten in het Langlandsprogramma
Parameterruimten voor meetkundige objecten hebben altijd een bijzondere fijnstructuur bij de meest symmetrische objecten. In dit project onderzoekt Heinloth deze fijnstructuur om nieuwe aanwijzingen te vinden voor het Langlandsvermoeden, dat een mysterieus verband tussen aritmetische en analytische objecten postuleert.


* Dr. Rogier Sanders (Medische microbiologie): Sleutelen aan vaccins De interactie tussen vaccins en het immuunsysteem kent nog veel onbekende aspecten. Sanders gaat de interacties tussen vaccins en het immuunsysteem beter in kaart brengen, zodat betere vaccins ontworpen kunnen worden die het immuunsysteem optimaal stimuleren.


* Dr. Eric Schranz (Biologie): Plant genome archaeology De overgrote meerderheid van bloeiende planten heeft een genoom dat is verdubbeld. Dit proces heeft bijgedragen aan de diversiteit van planten die vandaag de dag te zien is. In dit onderzoek richt Schranz zich op het identificeren van de evolutionaire processen en patronen betrokken bij genoomduplicaties die miljoenen jaren geleden plaatsvonden.