Universiteit Twente

Vidi voor Jacco Snoeijer

23 november 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent Jacco Snoeijer van de Universiteit Twente een Vidi-subsidie toe. De subsidie, ter waarde van 800.000 euro, is bestemd voor excellente onderzoekers. Ze kunnen hem gebruiken om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Snoeijer doet onderzoek binnen de vakgroep Physics of Fluids van Detlef Lohse. Hij gaat zijn Vidi Subsidie besteden aan onderzoek naar het gedrag van druppels. Druppels verplaatsen zich meestal niet in rechte lijnen maar in willekeurige stroompjes. Snoeijer onderzoekt hoe zulke stromingen beheerst kunnen worden in moderne technieken voor printing en de chipindustrie.

Vidi-subsidie
De Vidi-subsidie is een van de drie persoongebonden subsidies uit de Vernieuwingsimpuls. De Vidi is bestemd voor excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De andere twee subsidies, Veni en Vici, zijn respectievelijk voor jonge, pas gepromoveerde onderzoekers en zeer ervaren onderzoekers. Deze ronde dienden 556 onderzoekers een aanvraag voor een Vidi in, waarvan er 88 zijn gehonoreerd. Het honoreringspercentage is met 15 procent het laagste ooit binnen de Vernieuwingsimpuls.