Openbaar Ministerie

Drie mannen voor terrorisme aangehouden op verzoek van België

23 november 2010 - Landelijk Parket

De Nationale Recherche heeft vanmorgen op verzoek van de Belgische justitie drie mannen aangehouden, die worden verdacht van betrokkenheid bij internationaal terrorisme. Het gaat om drie mannen van 25, 26 en 28 jaar uit Amsterdam. De aanhoudingen zijn verricht door arrestatieteams van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de politie Amsterdam.

Tegelijkertijd zijn in België, Duitsland en Oostenrijk verdachten aangehouden. Onder leidding van het Federaal Parket voert de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen een onderzoek naar terroristische groeperingen uit, waarvan de verdachten hoofdzakelijk in Antwerpen verblijven.

Het onderzoek richtte zich op plannen voor het plegen van een aanslag in België door een internationale jihadistische terroristische groepering. Het doel van deze aanslag moest nog worden bepaald. Daarnaast richtte het onderzoek zich op recruteerders, kandidaat-strijders en financiering van een Tsjetsjeense terroristische organisatie, het Kaukasisch Emiraat.

België heeft de overlevering gevraagd van de drie in Amsterdam aangehouden verdachten. Deze procedure wordt door het OM Amsterdam afgehandeld.