Technologie Stichting STW

Vier Vidi-subsidies voor vernieuwende doorzetters bij STW

dinsdag 23 november 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kende 88 onderzoekers een Vidi-subsidie toe. Vier daarvan zullen bij Technologiestichting STW worden gebruikt voor uitdagend onderzoek. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en onderzoeksgroep op te bouwen.

De Vidi-subsidie is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, een reeks zeer prestigieuze subsidies. Voor de Vidi-ronde 2010 dienden 556 onderzoekers een aanvraag in; 88 van hen ontvangen nu een Vidi-subsidie, waarvan vier dus een STW-project gaan starten.

Dit zijn de onderzoekers met hun plannen:

Controle over nat en droog Dr.ir. J.H. (Jacco) Snoeijer, Universiteit Twente â Physics of Fluids Druppels verplaatsen zich meestal niet in rechte lijnen maar in willekeurige stroompjes. Dit onderzoek gaat na hoe zulke stromingen beheerst kunnen worden in moderne technieken voor printing en de chipindustrie, waarbij een perfecte controle tussen 'nat' en 'droog' is vereist.

Modelleren van geografische informatie in 5D Dr. J.E. (Jantien) Stoter, Technische Universiteit Delft â GIS-technologie Verscheidene detailniveaus en tijdstippen van 3D-informatie over wegen, gebouwen, eigendommen worden nu nog los opgeslagen. Dit project richt zich op het vinden van een manier van één keer geïntegreerd 5D vastleggen en variabel gebruik later. Traploos en consistent navigeren door ruimte, tijd en schaal.

Zelfverdediging door planten Dr. S.C.M. (Saskia) van Wees, Universiteit Utrecht â Plant Microbe Interacties Planten worden gekweld door ziekten en plagen. Planten verdedigen zich hiertegen met behulp van een immuunreactie die gereguleerd wordt door een ingenieus signaleringsnetwerk dat wordt aangestuurd door samenwerkende plantenhormonen. In dit onderzoek wordt het signaleringsnetwerk ontrafeld en het belang ervan voor planten bestudeerd.

Soepele robots Dr.ir. M. (Martijn) Wisse, Technische Universiteit Delft â Biomechanical Engineering Een fabrieksrobot beweegt houterig en inefficiënt. Bij nieuwe bewegingen doen mensen dat ook, maar die worden al snel soepeler en effectiever dankzij het lerend vermogen en dankzij een uitgekiende lichaamsbouw. In dit onderzoek gaan robotarmen ook soepel leren bewegen.

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Vidi's hebben daarbij laten zien dat zij met vernieuwende ideeën kunnen komen én deze succesvol en zelfstandig tot ontwikkeling kunnen brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met de Vidi-subsidie kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.

Vernieuwingsimpuls Vidi is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de Vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.