UMC St Radboud


Micro-organismen op Mars waarschijnlijk niet gevaarlijk 23-11-2010

Reis naar de rode planeet

Een bemande Marsmissie wordt in de toekomst wellicht realiteit. Naast de mogelijkheden en de voordelen van zo'n bijzondere expeditie, moeten ook de gevaren en mogelijke nadelen worden belicht. Prof. dr. Mihai Netea en prof. dr. Jos van der Meer, infectiologen aan het UMC St Radboud, stellen dat zelfs als er leven op Mars is, de kans op infectie zeer klein is. Dit is gepubliceerd in het november nummer van NASA's wetenschappelijke tijdschrift "The Journal of Cosmology".

Leven op mars

Wetenschappers zien water als de voorwaarde voor leven op een planeet. Aangezien water op Mars vrijwel zeker aanwezig is (geweest), kan er sprake zijn van levensvormen op deze planeet. Deze kans is klein, maar niet nul. Bacteriën maken dan de grootste kans, omdat ze de extreme omstandigheden van Mars kunnen trotseren. Virussen daarentegen hebben een gastheer nodig en daarom is de kans op hun aanwezigheid kleiner. De kans op grotere levensvormen zoals parasieten is nog vele malen kleiner.

Infectiekans

"Als er bacteriën zijn op Mars, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze schadelijk en ziekmakend zijn voor de mens", stelt prof. Netea. "Eventuele levensvormen bevinden zich waarschijnlijk relatief diep onder het oppervlak van Mars. Hierdoor is de kans om in aanraking te komen met deze organismes klein. Bij onderzoek in de diepe bodem van de planeet kan er blootstelling optreden. Dat deze blootstelling de Marsreizigers ziek kan maken is echter niet waarschijnlijk. De bacteriën zullen door de leefomstandigheden totaal verschillend zijn van onze bacteriën. De bacteriën van Mars moeten de competitie met de al geëvolueerde Aardse bacteriën aangaan en het is meest waarschijnlijk dat ze deze strijd verliezen. Dat bacteriële toxines, schadelijke eiwitten die verspreid kunnen worden door bacteriën, ziek maken is ook niet realistisch. Daarvoor moeten de toxines een interactie aangaan met de cellen van de mens. Omdat deze Marstoxines waarschijnlijk totaal anders zijn dan de Aardse varianten zullen ze niet passen op onze cellen en hebben ze dus ook geen ziekmakend effect."

Maatregelen

Aangezien er toch een (kleine) kans op infectie is, moeten de astronauten speciale pakken dragen die niet alleen beschermen tegen de extreme omstandigheden, maar ook tegen mogelijk infectiegevaar. Ook zijn verschillende ontsmettings- en reinigingsstappen belangrijk. Terugkerende astronauten kunnen een infectie overdragen, wanneer zij weer in aanraking komen met de mensen op aarde. Om dat risico te minimaliseren, moeten astronauten worden behandeld en in quarantaine gehouden worden totdat een eventuele infectie verholpen is.