Stichting FOM 23 november 2010

Zes NWO Vidi-beurzen voor natuurkundig onderzoek

Zes jonge, innovatieve fysici hebben een Vidi-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Twee van hen (Steven Knoop en Bas van de Meerakker) zijn bij FOM gepromoveerd, een ander (Olga Igonkina) is momenteel senior onderzoeker bij FOM. Elke onderzoeker krijgt een subsidie van maximaal 800.000 euro, waarmee hij of zij vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn kan ontwikkelen en een eigen groep kan opbouwen. In totaal verdeelt NWO 70 miljoen euro onder 88 excellente onderzoekers.
Logo NWO
vergroten Logo NWO
De Vidi-subsidie is gericht op de onderzoeker die na het promoveren al een aantal jaren onderzoek op postdocniveau heeft verricht en daarbij heeft aangetoond vernieuwende ideeën te genereren en succesvol zelfstandig tot ontwikkeling te brengen. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied.

Hieronder vindt u een lijst met een korte samenvatting van de zes gehonoreerde natuurkundegerelateerde onderzoeksvoorstellen op alfabetische volgorde. De volledige lijst van 88 toekenningen en het persbericht van NWO zijn te vinden op de website van NWO.

Kwantummaterie: nieuwe vormen van magnetisme en kwantuminformatie Dr. C. (Claudio) Castelnovo (m) 12-08-1976, UvA - ITFA Het voorgestelde onderzoek richt zich op materialen waarin elkaar tegenwerkende krachten aanleiding geven tot ongebruikelijke vormen van magnetisme en tot nieuwe kwantummechanische verschijnselen. Het verkent bovendien de mogelijkheid zulke materialen aan te wenden voor de opslag en de bewerking van kwantuminformatie.

Realizing feedback control in quantum circuits
Dr. L. (Leonardo) DiCarlo (m) 16-02-1976, Buenos Aires (Argentinië), TU Delft - Quantum Nanoscience
Measurement and feedback control of individual quantum systems is critical to the continued development of quantum-enhanced information technologies. The researchers will realize quantum-limited measurement and closed-loop control of superconducting integrated circuits to achieve quantum error correction in the solid state.

Where is anti-matter?
Dr. O.B. (Olga) Igonkina (v) 08-08-1973, is senior onderzoeker bij het FOM-instituut voor subatomaire fysica Nikhef
What happened to all the anti-matter created during the Big Bang? Why does the universe consist only of matter? Scientists are looking for an explanation by studying collisions of elementary particles at the LHC, the world's largest microscope.

Gigantische moleculen van ultrakoude atomen
Dr. S. (Steven) Knoop (m) 27-02-1979, Leeuwarden, VU - Laser Centre, was FOM-promovendus aan de RU
Kwantummechanica voorspelt het bestaan van oneindig veel driedeeltjestoestanden als de interactie tussen twee deeltjes heel groot is. Deze gigantische moleculen kunnen in experimenten met ultrakoude atomen worden aangetoond. In dit onderzoek worden de bijzondere eigenschappen van deze moleculen bestudeerd om de fundamentele voorspelling te toetsen.

Moleculaire botsingen in slow motion
Dr. S.Y.T. (Bas) van de Meerakker (m) 30-05-1977, RU - Molecuulfysica, was FOM-promovendus aan de RU
Een botsingsexperiment waarin moleculen op elkaar worden geschoten is een van de meest fundamentele manieren om iets over moleculen en hun onderlinge interacties te leren. In dit onderzoek gaan fysici methoden ontwikkelen om de moleculen uiterst behoedzaam en gecontroleerd met elkaar te laten botsen. Hierdoor kunnen de intieme details van het kwantummechanische botsingsproces zichtbaar gemaakt worden.

Gravitatie, snaren, en materie met sterke wisselwerkingen Dr. A.P. (Andrei) Parnachev (m) 22-11-1974, LEI Veel nuttige materialen zoals hoge-temperatuur supergeleiders hebben eigenschappen die te danken zijn aan de sterke wisselwerkingen tussen de elementaire bouwstenen. Het aangevraagde onderzoek zal een theoretische beschrijving geven door middel van een verband met modellen die zwak gravitationele wisselwerkingen hebben.

De Vidi-beurs is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Daarbinnen vallen ook de Veni- en de Vici-beurzen. Voor meer informatie over de vernieuwingsimpuls kunt u kijken op
www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls.

Contact
NWO: afdeling Voorlichting en Communicatie (070) 344 07 13 FOM: Isabel Poyck (030) 600 12 21